Fernando Alonso amb els infants de l'Índia

Fernando Alonso, pilot de Fórmula 1 i Ambaixador d'UNICEF Espanya, ha visitat avui una escola de primària a Tugarpur —a l'estat indi d'Uttar Pradesh, a una hora al sud-est de Delhi—, per promoure la rentada de mans amb aigua i sabó. "Un gest tan simple com el de rentar-se les mans pot salvar les vides de molts infants, de centenars de milers, que moren innecessàriament cada any", va resumir durant la seva visita.

A l'Índia, més de 1.000 infants moren cada dia per malalties diarreiques provocades per la falta d'aigua potable, sanejament i higiene bàsica. "La higiene és fonamental per a la salut, perquè redueix la transmissió de malalties i el nombre de morts", va explicar Fernando Alonso. De fet, rentar-se les mans amb sabó en moments com després d'anar al bany, abans de menjar o de manipular aliments, pot reduir fins a més d'un 40% la incidència de la diarrea en nens menors de cinc anys.

"Aturar la propagació d'aquestes malalties no és ni complicat ni costós. No cal una fórmula màgica per salvar les vides de milions d'infants al món. La solució ja existeix: aigua i sabó. Utilitzem-la i aconseguim que es converteixi en un hàbit per a tots", va afegir.

En general, els índexs de rentada de mans amb sabó són baixos al món. Per exemple, a l'Índia només el 53% de la població es renta les mans amb sabó després d'anar al bany, mentre que prop del 40% ho fa abans de menjar i només un 30% abans de manipular aliments.

Alonso durant la seva visita a l'escola de Tugarpur

Durant la visita, que coincideix amb la carrera de Fórmula 1 a Nova Delhi, el pròxim dia 28, l'Alonso va participar en una activitat a l'escola de Tugarpur, en el marc

de una campanya iniciada fa un mes amb motiu del Dia Mundial de la Rentada de Mans i promoguda per UNICEF i altres organitzacions. El bicampió del món va compartir part del matí amb escolares i professors i va conèixer la situació d'accés a l'aigua, sanejament i higiene a l'escola.    Després de conèixer el treball realitzat pel Govern de l'Índia cap a la institucionalització de la rentada de mans amb sabó i la millora d'instal · lacions de sanejament a les escoles, enFernando Alonso ha destacat la necessitat de promoure encara més l'educació en higiene. "Les instal · lacions adequades a les escoles ajuden a un entorn més sa, reduint l'abandonament escolar i millorant el rendiment dels infants", va comentar. Sue Coates, Cap de l'àrea d'Aigua, Sanejament i Higiene d'UNICEF Índia, que va acompanyar el pilot de Fórmula 1 durant la seva visita, ha explicat que per aconseguir que tots es rentin les mans és imprescindible el suport a iniciatives que impliquin la participació directa dels infants i els joves, que són els millors agents de canvi. "Ells poden crear un entorn actiu d'aprenentatge a l'escola i també poden portar el missatge a casa per motivar les seves famílies perquè tots es rentin les mans amb sabó en els moments clau", ha indicat.

Aquest any i durant tot aquest mes, milions d'infants difonen el missatge de rentar-se les mans amb sabó a través d'activitats escolars en més de 100 països. A l'Índia, els nens de 1,3 milions d'escoles participen en les activitats arran del Dia de la Rentada de Mans. També pots consultar la visita d'en Fernando Alonso a l'Índia en la seva pàgina web oficial.