Espanya és el quart país de la UE amb més desigualtat infantil

La desigualtat infantil a Espanya en funció dels ingressos de les famílies ens situa a la cua dels països desenvolupats.

Som el sisè país amb més desigualtat infantil en matèria econòmica de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), i el quart de la Unió Europea (UE), tan sols per davant de Romania, Bulgària i Grècia.

Així ho demostra el nostre informe Equitat per als infants: el cas d'Espanya, que vam presentar al Congrés dels Diputats per demanar als polítics que incloguin la desigualtat infantil entre els temes prioritaris de les recentment creades comissions d'infància al Congrés i el Senat

Més d'un terç dels nens i nenes espanyols viu en risc de pobresa o exclusió social però, malgrat això, Espanya és el país de la UE que menys percentatge del PIB dedica a les prestacions monetàries per a famílies i infància: un 0,5 %, menys d'un terç de la mitjana europea.

També és un dels països amb menys despesa en protecció social als infants i les seves famílies, amb l'1,4 % del PIB, enfront del 2,3 % de la mitjana comunitària, el 3,7 % de Dinamarca, el 3 % d'Irlanda o el 2,5 % de França.

D'altra banda, encara que les dades són millors i ens situen en la mitjana de països de l'OCDE pel que fa a desigualtat infantil en salut i educació, en termes de satisfacció vital, la desigualtat ha crescut en els últims anys, afectant especialment les nenes i el col·lectiu infantil d'immigrants.

La desigualtat té rostre d'infant

Les desigualtats socials estan determinant el present i el futur dels nens i nenes a Espanya. Des d'UNICEF volem alertar que una part essencial de la nostra societat està quedant al marge de les oportunitats que sí gaudeixen altres nens a casa nostra.

"No hi ha cap possibilitat de complir els drets dels infants si no hi ha un esforç decidit dels governs per reduir la bretxa que separa uns nens dels altres", ha afirmat Carmelo Angulo, president d'UNICEF Comitè Espanyol.

"Fer front a les desigualtats socials que afecten la infància ha de ser una peça clau en totes les polítiques relacionades amb els infants i el seu benestar econòmic, social i emocional".

El nostre informe recull també les mesures positives que s'han dut a terme, com l'aprovació del II Pla Estratègic d'Infància i Adolescència 2013-2016, el Pla Nacional d'Acció per a la Inclusió Social o la posada en marxa del Fons Extraordinari per la Pobresa Infantil i del Pla Integral de Suport a la Família.

No obstant això, donada la magnitud d'aquest problema, els 48 milions d'euros amb què està dotat el Fons contra la Pobresa Infantil resulten molt escassos, ja que la inversió en polítiques d'infància de les administracions públiques per infant va disminuir en més de 6.300 milions d'euros entre el 2010 i el 2013.

#YOPIDOPACTO: Per un pacte d'estat per la infància

UNICEF reforça la urgència d'arribar a un Pacte d'Estat per la Infància que tingui en compte les següents propostes recollides en l'informe:

  • Prestació per fill de 1.200 euros anuals, començant per les llars amb menys ingressos.
  • Beques escolars, suport educatiu i educació de 0 a 3 anys accessible per a tots i gratuïta per a les llars amb menys recursos.
  • Garantir l'accés universal a la salut i els medicaments.
  • Prendre seriosament el benestar infantil subjectiu: realitzar un baròmetre d'infància.
  • Millorar els indicadors i el seguiment públic de la desigualtat, especialment la de la infància.

¿Te gustaría hacer algo extraordinario hoy?

Hazte socio. Elige ahora tu aportación mensual.

¿Sabes que puedes recuperar hasta un 80% de tus aportaciones? Más info

Desgravació fiscal

Reordenació i desgravació de donacions a UNICEF

Si has decidit fer-te soci o realitzar un donatiu puntual a UNICEF t'informem que pots desgravar-te aquestes donacions de la teva declaració de la renda. Conèixer les deduccions aplicables a les donacions que es realitzin en favor d'UNICEF Espanya, com a entitat acollida al règim fiscal especial de la Llei 49/2002, de 23 de desembre:

Persones Físiques (IRPF)Percentatge de deducció
Primers 250 €80%
Resta40%
Donacions plurianuals (a la mateixa entitat durant almenys 3 anys) > 250€ *45%
Límit deducció base liquidable10%

* Per import igual o superior, en cadascun d' ells, al de l' exercici anterior.

Persones Jurídiques (IS)Percentatge de deducció
Donacions en general40%
Donacions plurianuals (a la mateixa entitat durant almenys 3 anys)*50%
Límit deducció base imposable10%

* Per import igual o superior, en cadascun d' ells, al de l' exercici anterior.

  • Si ets persona física, en l'IRPF corresponent a aquest any podràs deduir-te el 80% de l'import de les teves quotes i/o donatius íntegres per aportacions de fins a 250€ a l'any. A partir d'aquesta quantitat la deducció serà del 40% o del 45% si portes col·laborant amb nosaltres almenys 3 anys seguits, amb un límit del 10% de la base liquidable.
  • 2. Si ets persona jurídica, en l'impost de societats podràs deduir-te el 40% de les teves quotes i/o donatius íntegres. Si portes col·laborant amb nosaltres almenys 3 anys seguits la deducció serà del 50%, amb un límit del 10% de la base imposable.
  • 3. Si ets persona física o jurídica no resident a Espanya i obtens rendes al nostre país, tens també un benefici fiscal per l'import dels teus donatius. Pots consultar-ho a www.aeat.es
  • 4. Si resideixes en una comunitat autònoma subjecta a un règim foral particular o que ha establert deduccions addicionals per donacions a ONG, les deduccions aplicables poden ser diferents.

Recorda que perquè puguem informar l'Agència Tributària de l'import de les teves quotes i donatius és imprescindible que ens hagis facilitat el teu DNI o NIF i domicili.

Per favor, si encara no ho has fet, plors al 900 907 500 o escriu-nos a [email protected] o o facilítanes aquestes dades a través de la teva àrea del col·laborador a la nostra web: www.unicef.es/acceso.
Si vols ampliar la informació sobre aquests beneficis fiscals, per favor, consulta la web de l'Agència Tributària: www.aeat.es

Si prefieres, contacta con nosotros en el 900 907 074 de lunes a viernes de 9:00h a 21:00h y sábados de 11:00h a 17:00h | [email protected]

Espanya és el quart país de la UE amb més desigualtat infantil