Els nous riscos als quals s'enfronta la infància al segle XXI

Post d'Almudena Olaguibel, Àrea de Sensibilització d'UNICEF Espanya

Després de tres dies de formació juntament amb 35 jutges i fiscals de tota Espanya, la conclusió que un treu és que cal l'acció coordinada de tots i cada un de nosaltres perquè els drets dels infants siguin una realitat.

L'objectiu del curs d'aquest any —el novè que organitzem UNICEF, IUNDIA i el Consell General del Poder Judicial— era reflexionar sobre els nous riscos als quals s'enfronten els infants en la societat del segle XXI.

Èxits i reptes per a la infància del segle XXI

És veritat que allà es va parlar sobretot dels riscos i problemes que impedeixen a molts infants accedir als seus drets, però també vam repassar alguns èxits a nivell mundial, com el descens de la mortalitat infantil dels gairebé 12 milions de morts el 1990 a una estimació de 6,9 ​​milions el 2011, o que ja està escolaritzada el 84% de la població mundial en edat d'anar a l'escola primària.

No obstant això, quan parlem del nostre país, l'últim informe d'UNICEF sobre la infància a Espanya mostra que el 26,2% dels infants estan en risc de pobresa, i per primera vegada són el grup de població més pobre.

Com recordava Marta Arias, directora de Sensibilització i Polítiques d'Infància d'UNICEF Espanya, "ser un infant pobre a Espanya no vol dir necessàriament passar gana, però sí tenir moltes més possibilitats d'estar malnodrit; no significa no accedir a l'educació, però sí tenir dificultats per afrontar les despeses derivades d'ella. No significa no poder anar al metge, però sí pagar alguns tractaments...".

La violència contra els infants

També es va parlar de violència. Enfront de la imatge que es projecta en els mitjans de que els menors són un col · lectiu violent, la representant d'UNICEF República Dominicana, M. Jesús Conde, va recordar que en són lesprincipals víctimes, i en tots els àmbits de la seva vida: llar, escola , institucions i carrers.

Per la seva banda, els jutges i fiscals van manifestar la seva preocupació per les mesures que la llei els obliga a prendre enfront d'un comportament violent dels progenitors. Les mesures d'allunyament i internar l'infant en un centre no semblen ser les millors solucions per resoldre aquest tipus de conflictes ni tampoc per a la vida d'aquest nen a llarg termini.

Continguts perillosos a la xarxa

El silenci a la sala va ser complet l'últim dia del curs quan Guillermo Cánovas, president de l'ONG Protégeles, va analitzar elscontinguts nocius i perillosos que circulen per la xarxa: pàgines proanorèxia i bulímia, pornografia infantil, violència extrema, etc. Mentre els nostres fills són a casa, un lloc que tots considerem segur, també poden estar exposats a assetjament sexual, a intimidacions, o fins i tot a ser ells mateixos autors de certs delictes "amb el pijama posat", tot això a través d'un simple accés a Internet.

Escoltar els joves i parlar de les seves preocupacions

El consell final ens el va donar Mila Roda, psicòloga especialitzada en menors: hem de permetre als adolescents ser ells mateixos, escoltar-los, i, sobretot, parlar a casa amb franquesa de temes com la salut, les drogues, i de les preocupacions i frustracions pròpies d'aquesta edat. L'adolescència no és una epidèmia, és una etapa molt important que cal tenir en compte. De grans riscos, és veritat, però també de grans oportunitats.