Els governs han d'assegurar que els infants tinguin una educació de qualitat a l'Orient Mitjà i Nord d'Àfrica

Declaració de Shahida Azfar, Directora Regional d'UNICEF per a l'Orient Mitjà i Nord d'Àfrica, sobre educació en la regió

"A mesura que milions d'infants estan tornant a l'escola aquest mes, UNICEF insta les autoritats en els països afectats pel conflicte a l'Orient Mitjà i Nord d'Àfrica a assegurar-se que els infants tinguin accés lliure, igualitari i segur a una educació de qualitat.

L'educació és un dret de tot infant i adolescent i és una obligació per alsgoverns. Malgrat el progrés en els últims anys, encara hi ha 4,7 milions de nens i nenes en edat escolar i 4,3 milions d'adolescents en tot Orient Mitjà i Nord d'Àfrica que estan fora de l'escola. Els disturbis actuals, ja siguin a Líbia, Síria o Iemen, amenacen amb privar encara més als infants d'un dels seus drets més fonamentals. 

En Libia, las escuelas primarias reabrieron sus puertas el 17 de septiembre en algunas partes del país, mientras que las secundarias abrirán en dos semanas. UNICEF está trabajando de forma coordinada con el Ministerio de Educación para garantizar que se reabran las escuelas en las zonas no conflictivas. Se trata de un reto muy significativo teniendo en cuenta que muchas aulas han resultado dañadas, más de 21 escuelas han sido destruidas y algunas están todavía ocupadas por los desplazados o los grupos armados. La existencia de minas antipersona,municiones abandonadasartefactos explosivos sin detonar sigue constituyendo una seria amenaza para als infants, a lo que se une la presencia generalizada de armas pequeñas, empuñadas a veces por adolescentes. UNICEF i els seus aliats estan treballant per aclarir les escoles d'aquests romanents d'explosius.

A Síria, UNICEF insta el Govern a assegurar que el nou any escolar, que va començar el 18 de setembre, es desenvolupa dins d'un ambient segur i protector per als nens i adolescents. S'hauria de donar continuïtat durant el nou any acadèmic a activitats com a club escolars i classes de recuperació, que es van implementar amb èxit en donarà durant l'estiu, amb el suport d'UNICEF.

Els disturbis al Iemen han provocat que els infants perdessin dos mesos de classe durant el passat any escolar. Els informes assenyalen que s'han bombardejat escoles o s'han usat com instal·lacions militars. En Aden i Lahj, més de 80 escoles continuen ocupades per desplaçats interns. Les classes es van reprendre oficialment el 17 de setembre i encara hi ha molts informes afirmant que les escoles no podran reobrir, incloent a 44 escoles ocupades per les forces armades a Sanaa.

UNICEF recorda als països afectats pel conflicte que laResolució 1998 del Consell de Seguretat de l'ONUreconeix les escoles, juntament amb elshospitals, com refugis segurs i demana a les parts que ataquen aquestes instal · lacions que rendeixin comptes. En temps d'inestabilitat o conflicte, anar a l'escola ajuda als infants i adolescents a mantenir el sentit de la rutina, els ensenya importants habilitats per a les seves vides i els ofereix l'oportunitat de rebre serveis essencials, incloent salut, higiene, nutrició i suport psicosocial.

L'educació és una força per al canvi social i un mitjà important de promoure principis per a la resolució de conflictes, tolerància i equitat-principis que es necessiten més que mai en aquests temps crítics ".

Shahida Azfar, Directora Regional d'UNICEF per a l'Orient Mitjà i Nord d'Àfrica