El repte per 2015: aconseguir una generació lliure de SIDA

Un somriure radiant il·lumina el rostre de Agness Chabú mentre abraça al seu fill Lackson, de 23 mesos d'edat, a la seva casa de Zàmbia.

Agnes té un bon motiu per sentir-se alegre. Els treballadors sanitaris li han confirmat que el seu fill està lliure de VIH/SIDA després de mesos de cures per protegir-ho de la transmissió del VIH/SIDA de mare a fill durant l'embaràs, el part i la lactància.

Històries com la seva són cada vegada més freqüents al món en desenvolupament, gràcies al creixent suport, atenció i tractament a les persones amb VIH/SIDA. Avui, Dia Mundial de la SIDA, UNICEF celebra la reducció d'un 15% el nombre de noves infeccions en els últims 10 anys, però també recorda que encara queda molt treball per fer. Com destaca Leila Pakkala, Directora d'UNICEF en Ginebra: “Mentre que els adults han pogut beneficiar-se de tractaments, cures i suport, percebem que el progrés per als nens és més lent”. “La cobertura de les intervencions per als nens segueix sent alarmantment baixa. A través de l'acció coordinada i les estratègies centrades en la igualtat, hem d'assegurar-nos que els esforços globals funcionaran per als nens tant com per als adults”.

Campaña Units per la infància. Units contra la SIDA

Prevenir la transmisión del VIH de madre a hijo, a través de la intervención médica y el asesoramiento como mantuvo Lackson, es una de las maneras más efectivas de proteger a los niños del virus.

Asimismo, mantener a sus madres libres del contagio resulta una de las prácticas más eficientes. Por esta razón, la meta de reducir nuevas infecciones entre los jóvenes es tan importante.
Pero el trabajo de UNICEF va más allá de la prevención. La organización también apoya la continuidad del cuidado de los niños ya están infectados, así como la protección.

L'any 2005 UNICEF va llançar la seva campanya Units per la infància. Units contra la SIDA per col·locar als nens en el centre de la resposta al VIH/SIDA. Avui dia, els nens formen part de l'esforç mundial per fer retrocedir l'epidèmia, però 3,4 milions d'ells encara estan afectats pel virus, amb milers de noves infeccions en 2010. La campanya d'UNICEF s'estén fins a l'any 2015 i estableix una nova agenda. El seu objectiu és aconseguir una generació lliure de la SIDA, centrant el seu treball en dos objectius de prevenció, basats en un acord global de ONUSIDA: * Eliminar les noves infeccions per VIH entre els nens
* Reduir a la meitat les noves infeccions per VIH entre els joves Prevenir la transmissió del VIH de mare a fill, a través de la intervenció mèdica i l'assessorament com va mantenir Lackson, és una de les maneres més efectives de protegir als nens del virus. Així mateix, mantenir a les seves mares lliures del contagi resulta una de les pràctiques més eficients. Per aquesta raó, la meta de reduir noves infeccions entre els joves és tan important.
Però el treball d'UNICEF va més enllà de la prevenció. L'organització també recolza la continuïtat de la cura dels nens ja estan infectats, així com la protecció.

Continuar l'esforç en temps difícils

Amb la crisi econòmica que afecta al món, la cerca dels recursos necessaris per mantenir el progrés és més difícil que mai. No obstant això, la campanya Units per la Infància, Units contra la SIDA segueix treballant per recordar als governs, els donants i al públic que s'ha arribat massa lluny per abandonar ara. Les vides com la del petit Lackson i la seva mare, depenen de tots i recorden quant s'ha aconseguit i quant més podem aconseguir si treballem junts.