El repte per 2015: aconseguir una generació lliure de SIDA

Un somriure radiant il·lumina el rostre d'Agness Chabú mentre abraça al seu fill Lackson, de 23 mesos d'edat, a la seua casa de Zàmbia.

Agnes té un bon motiu per sentir-se alegre. Els treballadors sanitaris li han confirmat que el seu fill està lliure de VIH/SIDA després de mesos de cures per protegir-ho de la transmissió del VIH/SIDA de mare a fill durant l'embaràs, el part i la lactància.

Històries com la seua són cada vegada més freqüents al món en desenvolupament, gràcies al creixent suport, atenció i tractament a les persones amb VIH/SIDA. Avui, Dia Mundial de la SIDA, UNICEF celebra la reducció d'un 15% el nombre de noves infeccions en els últims 10 anys, però també recorda que encara queda molt treball per fer.

Com destaca Leila Pakkala, Directora d'UNICEF en Ginebra: “Mentre que els adults han pogut beneficiar-se de tractaments, cures i suport, percebem que el progrés per als infants és més lent”. “La cobertura de les intervencions per als infants segueix sent alarmantment baixa. A través de l'acció coordinada i les estratègies centrades en la igualtat, hem d'assegurar-nos que els esforços globals funcionaran per als infants tant com per als adults”.  

CampaNYa UniTs pEr la infÀncia. UniTs contra LA SIDA

En 2005, UNICEF va llançar la seua campanya Unidos por la infancia. Unidos contra el SIDA per a col·locar alsinfants en el centre de la resposta al VIH/SIDA. Avui dia, els infants formen part de l'esforç mundial per fer retrocedir l'epidèmia, però 3,4 milions d'ells encara estan afectats pel virus, amb milers de noves infeccions en 2010.

La campanya d'UNICEF s'extén fins a l'any 2015 i estableix una nova agenda. El seu objectiu és aconseguir una generació lluire de SIDA, centrant el seu treball en dos objectius de prevenció, basats en un acord global d'ONUSIDA:

  • Eliminar les noves infeccions per VIH entre els infants
  • Reduir a la meitat les noves infeccions per VIH entre els joves

Prevenir la transmissió del VIH de mare a fill, a través de la intervenció mèdica i l'assessorament, com va mantenir Lackson, és una de les maneres més efectives de protegir als infants del virus.

Així mateix, mantindre a les seues mares lliures del contagi resulta una de les pràctiques més eficients. Per aquest motiu, la meta de reduir noves infeccions entre els joves és tan important. Però el treball d'UNICEF va més enllà de la prevenció. L'organització també recolza la continuitat del cuidat del infants que ja estan infectats, així com la protecció.

Continuar l'esforç en temps difícils

Amb la crisi econòmica que afecta el món, la cerca dels recursos necessaris per a mantindre el progrés és més difícil que mai. No obstant, la campanya Unidos por la Infancia, Unidos contra el SIDA continua treballant per a recordar als governs, als donants i al públic que s'ha arribat massa lluny com per a abandonar ara. Les vides com la del xicotet Lackson i la seua mare depenen de tots i recorden quant s'ha aconseguit i quant més podem aconseguir si treballem junts.