Crisi a la Banya d'Àfrica

La Banya d'Àfrica sofreix l'amenaça d'una gran crisi alimentària i de refugiats, a causa de la sequera, els conflictes i l'augment del preu dels aliments.

Per aquesta raó, UNICEF demana als governs locals i als donants que liderin una ràpida resposta humanitària.

Segons UNICEF, milions de nens i dones estan en perill de mort o de contreure malalties si no s'engega una resposta ràpida i immediata.

9 milions de persones en risc

Més de 9 milions de persones, de les quals prop de 2 milions són nens menors de cinc anys, necessiten ja assistència humanitària urgent.Aquesta inestable regió ha viscut moltes crisis. L'actual, considerada la pitjor en 60 anys, amenaça a milers de famílies que ja viuen en condicions molt dures. Els últims mesos han estat els més secs en sis dècades en algunes parts de la regió. Milers de famílies estan creuant la frontera de Somàlia per aconseguir els campaments de refugiats en Dol Ado, a Etiòpia, i Dadaab, a Kenya, que ja estan completament massificats.

Desnutrició  a la banya d'àfrica

UNICEF estima que aquest any 480.000 nenssofriran desnutrició severa a Somàlia, Kenya i Etiòpia, la qual cosa suposa un augment del 50% en el nombre de casos amb

respecte l'any passat.

El sud de Somàlia és una de les regions més afectades, on almenys 1 de cada 3 nens estan severament desnutrits. S'estima que 2,85 milions de somalis, això és, 1 de cada 3, es troben en crisi, la qual cosa significa falta de serveis d'aigua potable, sanejament i accés a la salut, situació que s'agreuja pel conflicte al país. Els nivells de desnutrició aguda en el nord de Kenya estan per sobre del 25%, aconseguint el 37,4% en el districte de Turkana.

Gairebé la meitat dels nens que es troba en els campaments de refugiats a Etiòpia sofreix desnutrició. En el camp de refugiats deMelkadida la taxa bruta de mortalitat infantil ha superat al llindar d'emergència: més de 4 nens de cada 10.000 moren al dia.UNICEF està recolzant directament la recuperació de nens ambdesnutrició moderada i greu, en col·laboració amb els serveis sanitaris governamentals. S'han realitzat campanyes de vacunació vitals, assistència sanitària, programes per garantir aigua neta i millorar el sanejament, particularment en campaments de desplaçats interns i refugiats. No obstant això, les retallades de fons i, en algunes àrees, la denegació de l'accés, amenacen amb interrompre aquests serveis essencials.