Busan: el nou panorama de la Cooperació al Desenvolupament

Per Isabel Tamarit, Tècnic de Seguiment d'Objectius del Mil·lenni d'UNICEF Espanya

El passat 1 de desembre va concloure a Busan (Coreja) el 4º Fòrum d'Eficàcia de l'Ajuda. Una trobada de tres dies que va reunir a diversos Caps d'Estat, al Secretari General de Nacions Unides, i a més de 2.500 delegats de 150 països amb la finalitat de revisar l'efectivitat de l'ajuda al desenvolupament.

A Busan es va reafirmar el compromís de la comunitat internacional amb la cooperació al desenvolupament com a element indispensable en la lluita contra la pobresa, el desenvolupament sostenible i el creixement equitatiu.S'ha incidit especialment en alguns reptes pendents per aconseguir els Objectius del Mil·lenni, i per seguir avançant una vegada se superi la “barrera” de 2015; millorar la transparència en la informació (el que va a obligar a UNICEF a seguir avançant en aquest front), exigir rendició de comptes mútua entre donants i receptors, o alinear l'ajuda amb les prioritats dels països en desenvolupament, són alguns d'ells. Altres aspectes com l'apoderament de la dona, el suport a estats fràgils o fallits, o el paper dels organismes multilaterals (focalitzant-se en aquelles que “ho estan fent millor”, i reforçant la coordinació i rendició de comptes entre ells a tots els nivells (nacional, regional i global), estan també emfatitzats a la declaració final d'aquest Fòrum.

Aparició de nous donants com Brasil, Índia o Xina

No obstant això, el panorama ha canviat enormement al llarg dels60 anys d'història de la Cooperació internacional; l'aparició de nous donants com Brasil, Índia o Xina (que al mateix temps es mantenen com a països receptors d'ajuda), o el paper cada vegada més rellevant del sector privat, són només una petita mostra d'això. Potser per això a Busan s'ha modificat el paradigma del discurs i es parla ja de “desenvolupament efectiu”, i no només "d'ajuda efectiva”. Un desenvolupament que ha de basar-se en el creixement econòmic inclusiu i sostingut, en la lluita contra el frau i la corrupció i en l'aportació d'aquests nous socis. Per tot això es proposa crear un nou “partenariat global de desenvolupament” que reculli aquesta diversitat i que asseguri la implementació delsacords de Busan en el nivell polític i global.Podem sentir-nos satisfets amb aquest resultat? Com sempre hi ha llums i ombres. El document final està plagat de termes que desvinculen als nous donants del Sud de la seva obligació de complir amb aquests compromisos. Queda també per veure quin va a ser la comesa i capacitat real del nou “partenariat global de desenvolupament”, i quin paper va a jugar en ell el Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD). UNICEF ha estat molt present en tota la discussió, i no hi ha dubte que aquest Fòrum obre les vies d'un treball encara més profund i coordinat amb la resta de les agències de NNUU en favor dels nens del nostre planeta, i particularment dels més vulnerables.