Augmenta la violència contra els nens a Mali

UNICEF expressa la seva profunda preocupació per la situació al nord de Mali, on hi ha evidències que els nens estan sent assassinats o ferits per artefactes explosius i reclutats per grups armats, a banda d'informes que revelen violacions i abús sexual.

Les evidències recollides des de finals de març mostren que:

  • Almenys 175 nens (12-18 anys) han sigut reclutats per grups armats
  • Almenys 8 nenes van ser violades o van patir altres abusos sexuals
  • Dos nens de 14 i 15 anys van ser assassinats en diversos incidents relacionats amb artefactes explosius sense detonar, i 18 nens més han estat mutilats.

Eltancament de la gran majoria de les escolesen tota la regió és un motiu addicional de preocupació, que afecta més de 300.000 nens només en educacióbàsica. Els nens sense escolaritzar pateixenmés risc de reclutament, violènciai explotació.

"Aquestes xifres són motiu d'alarma, especialment perquè representen només una visió parcial del context de protecció de la infància al nord -una àrea on es limita l'accés dels treballadors humanitaris", va dir Theophane Nikyema, Representant d'UNICEF a Mali. "Els nens al nord són testimonis o es converteixen en víctimes de la violència i s'han de preservar."

UNICEF treballa amb aliats locals a les regions afectades pel conflicte, Kidal, Gao i Tombouctou, així com a la regió fronterera de Mopti per enfortir la capacitat de les comunitats per protegir els nens -com identificar i donar suport als nens que estan separats de les seves famílies, crear consciència pública sobre els riscos per als nens, inclòs el reclutament en grups armats, i promoure l'educació-.

Els disturbis al nord de Mali transcorren al mateix temps que la greu crisi nutricional que hi ha a gran part del Sahel, actualment en la més precària ‘temporada de carestia’ entre collites. Al voltant de 560.000 nens a Mali estan en risc de desnutrició aguda aquest any, incloent-ne entre 175.000 i 220.000 que necessiten tractament per salvar les seves vides.

La gran majoria dels nens desnodrits viuen a les regions del sud del país, però les condicions al nord han reduït dràsticament l'accés de les famílies a l'atenció sanitària bàsica, els aliments i l'aigua. Més de 330.000 persones, una cinquena part de les quals són nens, han fugit del seu país, amb 150.000 desplaçats interns a Mali, i més de 180.000 a la recerca de refugi en països veïns.

Resultats del treball d'UNICEF

UNICEF ja ha proporcionat subministraments d'emergència desalut, nutrició, aigua, sanejament i higiene i efectes domèstics als aliats que treballen a Gao, Tombuctú i Kidal, i està arribant als nens amb vacunes, suplements nutricionals i medicaments antiparasitaris en la màxima mesura possible.

A tot el país, més de 70.000 nens han rebut tractament contra la desnutrició aguda des de l'inici de l'any, i durant la setmana passada UNICEF i els seus aliats van donar suport a les autoritats nacionals de salut per arribar a gairebé sis milions de nens amb vacunes contra la poliomielitis, suplements de vitamina A i medicaments antiparasitaris.

El finançament addicional és crític -només s'ha obtingut el21% dels 58 milions de dòlars que va sol·licitar UNICEF Mali per a l'any 2012, i només s'ha arribat al 10% de l'objectiu de protecció de la infància.