Augmenta el nombre de víctimes d’abús sexual a Costa d’Ivori

 

La crisi política que viu Costa d’Ivori des del darrer mes de novembre ha provocat un increment de la criminalitat.  En aquest sentit, s’ha registrat un augment de les denúncies per abús sexual, fet pel qual UNICEF està treballant en la protecció dels nens i les nenes davant d’aquest tipus d’actes.

Rose (nom fictici) té 12 anys i és estudiant de secundària.  A finals de 2010, va viure un dels episodis més traumàtics de la seva vida, tal i com explica amb horror la seva mare, Angeline (nom fictici, de 37 anys): "Jo treballo en un restaurant i li vaig demanar a la meva filla que fes un encàrrec.  El meu fill va arribar corrents, gairebé sense respirar, tremolant.  Només va poder dir: 'Mare, han violat la Rose'.

Angeline es va posar en contacte amb l’Organització per a la solidaritat i el desenvolupament de l’Àfrica (OIS, per les seves sigles en anglès) i des del principi va comptar amb tot el seu suport. "Es van fer càrrec de tot, perquè en aquell moment no tens idea del que cal fer".

Aby diu que cada dia que passa, Rose es troba millor. "Abans era una persona trista, que patia, com la majoria de les víctimes". "Ara, és possible veure en els seus ulls una llum d’esperança". Rose espera convertir-se en professora de francès quan s’acabi la crisi política i la seva escola torni a obrir. 

Augment de la violència contra les dones 

En 2010, es van produir 51 casos d’abús sexual a Bouaké, en els quals 32 víctimeseren menors de 18 anys. Les denúncies decasos de violació estan augmentant a tot el país, encara que la majoria passen inadvertides, tal i com denuncien els experts. 

Per a Laeticia Bazzi, Responsable de Protecció Infantil d’UNICEF a Costa d’Ivori, el nombre de casos de violència sexual i d’abús contra els nens i les nenes tan elevat que no es pot acceptar.

Aby Tuo, Executiva de Gènere de l’Organització per a la solidaritat i el desenvolupament de l’Àfrica (OIS, per les seves sigles en anglès) afirma: "Cada vegada es denuncien més casos d’abús sexual".

Tuo explica que cada mes es denuncien una mitjana de cinc casos, en comparació amb una mitjana mensual de tres casos entre gener i octubre de 2010. 

Augment de la protecció 

UNICEF i l’organització aliada OIS han intensificat els seus esforços per oferir el seu suport.  Les víctimes requereixen un seguiment mèdic per avaluar la salut iprevenir la transmissió del VIH. Els assistents socials o psicòlegs proporcionen suport psicològic i ajut judicial.

"Les nenes que han estat violades han de viure amb eltrauma psicològic per a la resta de la vida", explica Laetitia Bazzi.

Un altre dels principals problemes als quals s’enfronten les víctimes són els efectes sobre les famílies. "Per a alguns pares i mares, la virginitat és el més important, tant que el seu món s’enfonsa", tal i com explica l’especialista de gènere.

"Algunes víctimes no s’atreveixen a parlar d’això, i només li ho confien a les tietes, amigues o àvies.  Altres prefereixen que el seguiment es porti a terme fora de la casa de la família, amb la finalitat d’evitar l’estigma social", afegeix.