Aigua per a les families d'Etiòpia

Els habitants de Melbena, en Borena, al sud d'Etiòpia, pateixen les conseqüències de la sequera. En aquesta zona, no ha plogut prou en dos anys, cosa que ha afectat la població que viu del pasturatge. UNICEF i els seus aliats distribueixen aigua en camions per donar suport a les comunitats.

"A causa de la gravetat de la sequera hem dedistribuir aigua en camions cisterna", va dir Abiòtic Kassa, Cap de l'Oficina d'Aigua, Recursos Minerals i Energia del districte de Mio. El transport d'aigua rep el suport del grup de treball d'aigua, del qual UNICEF forma part.

"Si el camió d'aigua no arribés hauríem d'anar-nos d'aquí, així de malament estan les coses", va dir Kurfa Wario, de 22 anys, una mare de dos fills que ha perdut gairebé tot el seu bestiar durant la pitjor sequera que es recorda en els últims temps.

"Sempre que el camió ens porti l'aigua, sobreviurem", va dir Kurfa. "Si el camió d'aigua es retarda dos o tres dies, comencem a a tenir set".

Cada tres dies, el camió reparteix 16 metres cúbics d'aigua a uns 500 llars al poblat de Melbena, poc més de 15 litres d'aigua per família al dia.

Consells sobre com alimentar als infants 

"Com és ben conegut, els habitants de Borena es guanyen la vida com a pastors", va dir Kassa. "Les condicions de vida han arribat a un punt crític, especialment per les dones i els nens, que estan patint".

"No recordo quan va començar, però aquesta sequera dura molt de temps", ha assenyalat Godan Warri, mare de set fills. "En el passat ens guanyàvem la vida criant bestiar. Ara ho hem perdut tot".

Haver perdut el bestiar significa que el seu fill de dos anys, Roba, ja no té llet de vaca, la seva principal font de nutrició. Com a conseqüència, va començar a patir una greu desnutrició i va haver de ser ingressat al centre de salut de Melbena, on va rebre atenció per mitjà del programa ambulatori d'alimentació terapèutica que rep suport d'UNICEF.

La infermera Abdelnasser visita a la família per comprovar el progrés de Roba. Durant les últimes setmanes han tractat a Roba amb aliments terapèutics llestos per a utilitzar i la seva situació ha millorat. El repte en aquest cas és garantir que no torni a l'estat de desnutrició quan torni a casa.

Abdelnasser aconsella a Godan sobre com pot alimentar als seus fills utilitzant els recursos disponibles al país. A més, l'assessora sobre com emmagatzemar l'aigua de manera segura i la conveniència de bullir o usar pastilles potabilitzadores abans de beure per prevenir la diarrea, que pot resultar mortal per a un infant desnodrit.

UNICEF i els seus aliats donen suport al Govern d'Etiòpia en la resposta a les necessitats immediates de les comunitats afectades per la sequera com Borena, que necessita suport per recuperar-se de la sequera i diversificar els seus mitjans de subsistència.