Dia mundial de tolerància zero amb la mutilació genital femenina

6 de febrer
Aquest dia és clau per conscienciar i mobilitzar la societat sobre la importància que l'educació i el treball comunitari tenen per protegir les nenes d'aquesta pràctica nociva.
Día Mundial de Tolerancia Cero a la Mutilación Genital Femenina

Un grup de nenes assisteix a una reunió comunitària al seu poble,a Costa d'Ivori. La reunió ha estat organitzada per una ONG local que col·labora amb UNICEF per posar fi a l'ablació/mutilació genital femenina.

Què és la A/MGF?

Les sigles A/MGF es refereixen a l'ablació/mutilació genital femenina. Es calcula de 200 milions de nenes i dones al món han patit l'escissió de la totalitat o part dels seus genitals externs.

És una pràctica tradicional de la qual es creu que potencia la bellesa, l'honor, les possibilitats de matrimoni, l'estatus social i la castedat d'una noia. No obstant això, causa grans dolors i pot portar a hemorràgies perllongades, infeccions, infertilitat i, fins i tot, a la mort. A causa de la naturalesa privada del problema, és impossible estimar el nombre total de morts degudes a l'A/MGF. Acabar amb aquesta pràctica és crucial per garantir el dret a la salut, la supervivència i la igualtat de milions de nenes.

 

Per què es practica?

Encara que produeix un gran patiment, i de vegades la mort, les famílies la permeten perquè creuen que així protegeixen l'honor de la família i els interessos de les seves filles. En les comunitats en què es practica, les famílies que s'oposen a l'A/MGF veuen com les seves filles són discriminades i repudiades per la seva comunitat, fet que impedeix les seves possibilitats de desenvolupament.

Aquestes famílies no poden romandre soles: amb suport, educació i treball comunitari és possible posar fi a aquesta pràctica en una sola generació. El canvi passarà quan les comunitats disposin dels coneixements que els permetin prendre decisions que posin fi a aquesta pràctica de forma duradora.

UNICEF treballa alhora en dos fronts: a nivell institucional per influenciar en què les polítiques, la legislació i els pressupostos promoguin l'abandonament de l'ablació/mutilació genital femenina i a nivell comunitari, donant suport als seus aliats locals en el seu treball per ajudar les comunitats a acabar amb aquesta pràctica nociva.

Quin terme fem servir "mutilació" o "ablació"?

Tot i que es refereixen a la mateixa pràctica, hi ha una important diferència entre els termes "mutilació genital femenina" i "ablació genital femenina". El primer terme la condemna, mentre que el segon la legitima. Per afrontar aquesta contradicció, UNICEF i altres organitzacions que treballen perquè les comunitats abandonin aquesta pràctica utilitzen un terme híbrid: "ablació/mutilació genital femenina".

L'ús de la paraula "mutilació" reforça la idea que aquest costum és una violació dels drets humans de les nenes i les dones, i per tant ajuda a promoure un moviment nacional i internacional per al seu abandonament. És el que es fa servir internacionalment des de 1991.

No obstant això, en les comunitats que la practiquen, el terme "mutilació" pot resultar problemàtic. Les llengües locals normalment fan servir el terme "ablació", perquè resulta més neutre: és comprensible que les famílies no admetin que "mutilen" les seves filles. Per això, aquest terme s'empra en el treball quotidià que es realitza amb les comunitats per posar fi a la pràctica.

De vegades, també es fan servir altres termes com excisió, infibulació o "circumcisió femenina".

 

Objetivos de Desarrollo del Milenio: Objetivo 5 - Igualdad de género
Camí cap els ODS

Acabar amb la mutilació genital femenina i altres pràctiques nocives contra les nenes, com el matrimoni infantil, precoç i forçat, forma part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

Vols treballar aquest tema a l'aula de Secundària?

Actividad didáctica para educación secundaria sobre la mutilación genital femenina

 

Aquesta activitat didàctica treballa aquest tema des del punt de vista de la pressió social que viuen les famílies i les pròpies nenes per continuar amb la pràctica de la mutilació genital femenina.

Treballant sobre les imatges i percepcions socials podrem no només aprendre més sobre aquesta pràctica nociva i sobre els drets de les nenes, sinó fer una reflexió més àmplia sobre com la pressió social pot promoure conductes negatives i com fer front al problema.

 

DescarREga el PDF

 

 

 Gener 30

Celebra el dia escolar de la pau 

Una educació inspirada en una cultura de no violència i pau permet al nostre alumnat adquirir coneixements, actituds i competències que reforcin el seu desenvolupament com a ciutadans globals crítics i compromesos amb els seus drets i els d'altres persones.

El Dia de la Pau, per la seva temàtica general de no violència, resolució de conflictes i convivència, pot treballar-se en tots els nivells educatius des d'Educació Infantil fins a Batxillerat.

descobreix més