Coses sobre l'Índia per aprendre a l'aula

L'Índia és un país asiàtic gegantí, gairebé un continent en si mateix. Tothom pot associar l'Índia amb imatges molt pintoresques però potser coneixem poques coses sobre les persones que hi viuen, els seus drets i els seus avenços en desenvolupament sostenible. T'animes a descobrir l'Índia més enllà dels titulars dels diaris i les fotos turístiques?

Estudiantes escuchan a una monitora en una sesión sobre COVID-19 promovida por UNICEF --

 

Desenvolupament sostenible a l'Índia

L'Índia és una economia emergent, amb un índex de creixement econòmic molt alt i una industrialització cada vegada més gran. Alguns sectors com el tecnològic o el farmacèutic estan tenint molt impuls al país en els darrers anys. No obstant això, el seu Índex de Desenvolupament Humà (IDH) és mitjà i ocupa el lloc 131 en nivell de desenvolupament humà a la llista de 189 països que publica cada any el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD).    

A més a més, amb 1.366 milions d'habitants és el segon país més poblat de la planeta: més d'una cinquena part de la població mundial viu a l'Índia. Això suposa una pressió important sobre la provisió de serveis, les infraestructures, la salut, l'educació, així com sobre el medi ambient: la pol·lució de l'aire és ja un dels principals riscos per a la salut en moltes zones de l'Índia.

 

L'equitat: una assignatura pendent a l'Índia

Una adolescente mira a cámara junto a un mensaje de protección frente a la COVID-19 escrito sobre la pared

L'Índia manté avui dia un sistema mil·lenari de castes socials que classifica la població en nivells molt rígids en què el progrés social és molt difícil, ja que no és possible canviar de casta ni que les castes es barregin entre si. Això vol dir que la casta de naixement condiciona les possibilitats de desenvolupament de cada persona, independentment del seu esforç. Hi ha fins i tot una casta de dàlits ("intocables") que són considerats impurs pels membres d'altres castes i, en algunes regions, un grup encara més discriminat "d'invisibles", que ni tan sols poden ser vistos i només poden sortir de nit.

A més, l'Índia encara té una bretxa de gènere molt important que fa que la discriminació i la violència contra la dona siguin un fet habitual, especialment entre les dones i nenes més pobres. A l'Índia neixen més nens que nenes i moren més nenes que nens, cosa que no és la tendència habitual en altres països amb els quals la podem comparar. La diferència entre supervivència infantil per gèneres és de l'11%.

La discriminació per casta i la discriminació contra les dones posen en risc a molts nens i nenes, que es troben desprotegits i que poden trobar grans dificultats d'accés a l'educació, la salut o la nutrició.

Aquestes situacions d'inequitat són criticades per moltes persones dins i fora de l'Índia, que qüestionen que es permeti la continuïtat d'un sistema que vulnera els drets humans de gran part de la població. Grups d'activistes pels drets humans de tot el país, entre els quals es troben nens, nenes i joves, treballen cada dia per donar veu als grups discriminats i aconseguir la participació de tota la societat.

Aigua, higiene i sanejament

Una niña aprende a lavarse bien las manos junto a su maestra en el patio de una escuela en el estado de Rajastán.

L'aigua és molt important a la cultura índia, ja que compleix un paper purificador dins l'hinduisme, la principal religió de país. Alguns dels seus rius tenen caràcter sagrat (els satpa sindhu), són objecte de peregrinacions i part important dels ritus funeraris.

Tot i que l'Índia té enormes rius que neixen a l'Himàlaia, grans reserves d'aigua subterrània i un clima influenciat per la humitat del monsó, l'accés a l'aigua potable, la higiene i el sanejament és un luxe per a gran part de la població. Aproximadament el 30% de les escoles no tenen subministrament d'aigua potable o instal·lacions de sanejament i un 46% no tenen serveis bàsics d'higiene.

A més, el país es troba en greu risc de desertització, amb cada vegada més escassetat d'aigua subterrània i un descens preocupant en el nivell dels seus llacs a causa de la sobreexplotació. No obstant això, l'experiència en algunes de les regions més seques de país i els seus programes de gestió sostenible de l'aigua demostren que es pot millorar la situació i que, treballant amb les comunitats en la gestió de l'aigua, es pot aconseguir un desenvolupament sostenible.

Pau

Una niña sonríe mientras escribe en sánscrito en una pizarra.

Potser una de les persones més famoses de l'Índia sigui Mahatma Ghandi (1869-1948), qui es va convertir en un símbol mundial de la resistència civil no violenta i del pacifisme. Molta gent associa l'Índia amb la idea d'un país pacífic, inspirat pel ioga i el veganisme i on gran part de la població és feliç malgrat la pobresa.

No obstant això, l'Índia és un país de contrastos també en aquest aspecte: manté des de fa dècades un conflicte bèl·lic amb un dels seus països veïns, el Pakistan, pel control de la regió fronterera del Caixmir, al nord-oest del país. A aquesta guerra intermitent entre els dos països se la coneix també com "el conflicte dels mil anys" perquè, segons alguns historiadors, l'hostilitat pot remuntar-se fins l'any 1000. A més a més, l'Índia és una potència nuclear des de 1978, fet que va provocar que el conflicte escalés en risc en els últims anys de segle XX. 

Més enllà dels conflictes armats, la situació de discriminació que viu gran part de la població, la violència contra la dona, els conflictes culturals i la desprotecció de molts nens i nenes dificulten el ple assoliment de diversos objectius de desenvolupament sostenible, entre ells l'objectiu nº 16 sobre la pau.

El treball d'UNICEF a l'Índia

Unos niños y niñas sentados junto a una pared en un centro infantil de UNICEF en India.

UNICEF treballa a l'Índia des de fa diverses dècades perquè tots els nens i nenes del país puguin gaudir del seu dret a la supervivència, al desenvolupament, l'educació, la salut o a la no discriminació i perquè puguin formar part de la seva societat i contribuir a l'assoliment d'un desenvolupament sostenible per a tothom. Per aconseguir-ho, UNICEF inverteix en el desenvolupament de programes d'aigua, nutrició, educació i protecció, en els quals col·labora amb altres organitzacions, el govern del país, grups i comunitats locals i els mateixos nens i nenes.

En les últimes dècades s'han aconseguit grans avenços que es poden veure limitats per amenaces globals com la crisi climàtica o l'avanç de la pandèmia de coronavirus (COVID-19).

Saber-ne més

 

Emergència COVID-19 a l'Índia

Ajuda a UNICEF a dur subministraments bàsics per a la infància afectada pel coronavirus a l'Índia i a protegir-los durant l'emergència sanitària que estan vivint

 

DONA ARA