Vídeo: Els ODS i el dret a viure en un món sostenible

 • Descobreix amb l'Ody com n'és d'important per a la infància que es defensi el seu dret a viure en un món sostenible.

 • Aquest vídeo pertany a la sèrie "17 objectius per defensar els drets de la infància", amb l'Ody com a protagonista.

 

Portada de vídeo

 

En aquest vídeo descobrim amb l'Ody per què és tan important per a la infància que es respecti el seu dret a viure en un món sostenible i com els Objectius de Desenvolupament Sostenible contribueixen a assolir-ho.

Moltes de les activitats humanes actuals no són sostenibles. Quan diem que alguna cosa no és sostenible (o és insostenible) ens referim que, a curt, mitjà o llarg termini, no es pot mantenir i que arribar un moment en què no serà suportable, tolerable, eficient o possible. Les decisions insostenibles que prenem en el present són molt injustes per als més joves, ja que poden comprometre'n el futur i limitar les seves possibilitats d'aconseguir diversos drets a mitjà i llarg termini. Per això és tan important treballar per un món sostenible, on el desenvolupament present no limiti les possibilitats de desenvolupament futur.

La sostenibilitat depèn en gran mesura de decisions polítiques i industrials però també dels nostres hàbits diaris: Si optem per formes de consum que redueixin el nostre impacte al planeta i ajudin altres persones a desenvolupar-se i viure amb dignitat, estarem contribuint al desenvolupament sostenible en el nostre dia a dia.

A l'escola podem aprendre els diferents aspectes mediambientals, econòmics i socials de la sostenibilitat i pensar en maneres d'incorporar-la a les nostres vides. També ens podem orientar a futur i començar a pensar quin tipus de professió ens agradaria exercir algun dia per ajudar la nostra societat a ser més sostenible.

Quines altres coses se t'acudeixen que podem fer des de l'escola a favor de la sostenibilitat?

 

Nota: locució del vídeo en ESP

  Per a quins nivells educatius està recomanat aquest vídeo?

  Aquest vídeo pertany a la sèrie "17 objectius per defensar els drets de la infància" en què l'Ody, un personatge ingenu, curiós i ple d'energia, ens ajuda a descobrir a l'aula la relació que hi ha entre els ODS i els nostres drets.

  Algunas consideraciones:En funció del grau de maduresa de cada grup, els vídeos que protagonitza l'Ody poden ser interessants per a nens i nenes al llarg d'educació primària o que estiguin finalitzant educació infantil. Algunes consideracions:

  • L'Ody és un personatge neutre, una mica desmanegat i de color blau. La seva personalitat és curiosa i bondadosa i sempre vol entendre bé les coses i ajudar els altres a comprendre-les també. Pot despertar simpatia en nens i nenes de totes les edats però els més petits poden espantar-se (per la seva aparença) i els preadolescents poden considerar que el personatge és molt infantil per a ells. És important valorar no sols l'edat, sinó el grau de maduresa del nostre grup.
  • Tot i que el guió és molt senzill i aporta unes pistes bàsiques comunes per a tots els nivells, obre l'opció de generar debat de més profunditat i iniciar activitats de diferent complexitat, en funció del nivell de la nostra aula.

   

  Algunes preguntes per a l'aula

  • Qui és l'Ody? Què fa en aquest vídeo?
  • Què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)?
  • De quin ODS es parla al vídeo? Els coneixies?
  • Al vídeo també es parla d'un dret de la infància. De quin?
  • Quina relació veus entre els ODS i el dret de la infància que apareixen al vídeo?
  • Quines coses creus que es poden fer des de la teva aula per aconseguir aquests ODS i defensar aquest dret?
  • Quines coses creus que poden fer els adults del teu entorn (a l'escola, a casa, al teu municipi...)?
  • Quines coses creus que poden fer els governs i les empreses?
  • Has après res? Què?

    

   17 objectius per defensar els drets de la infància

   Aquesta sèrie de vídeos té com a objectiu que puguem introduir a l'aula els Objectius de Desenvolupament Sostenible des del punt de vista dels nens i les nenes, enllaçant-los amb els drets de la infància. El diàleg entre l'Ody i la narradora ens permet aterrar els ODS a l'entorn proper del nostre alumnat, tot facilitant generar idees a l'aula per promoure el desenvolupament sostenible amb accions adaptades a les seves possibilitats.

   Els Objectius de Desenvolupament Sostenible són una responsabilitat dels governs que implica de manera molt important la societat civil, inclosos els nens, les nenes i els adolescents. Perquè puguin ser part activa d'aquest canvi i sentir-se implicats en una cosa tan determinant per al seu futur com és el desenvolupament sostenible, cal que tant els missatges com els formats i les activitats proposades estiguin dins del rang de les seves competències reals. Per això, des d'UNICEF promovem continguts i propostes d'activitat adaptats a les necessitats educatives i les inquietuds de mobilització.

    


   Conceptes clau: Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, drets de la infància, alimentació saludable, gana zero, salut i benestar, consum responsable, desenvolupament, supervivència, educació, igualtat, no discriminació, justícia social

   Adreçat a: Educació Primària, darrers cursos d'Educació Infantil.

   Data de publicació: abril de 2022

   Edita: UNICEF España

   Disseny i producció: Kidekom

   Descobreix els vídeos de la sèrie

   Captura del video

   Vídeo: Els ODS i el dret a la pau

   Descubreix amb l'Ody la importància de la pau i la no-violència per al desenvolupament sostenible

   Imagen del vídeo

   Vídeo: Els ODS i el dret al medi ambient

   Descobreix amb l'Ody la relació entre el dret de la infància al medi ambient i els Objectius de Desenvolupament Sosteni…

   Imagen del vídeo

   Vídeo: Els ODS i el dret a l'aigua

   L'aigua és un element clau per a la higiene, la salut i la prevenció de malalties i, sense ella, el desenvolupament no …

   Imagen del vídeo

   Vídeo: Els ODS i la igualtat de gènere

   Descobreix amb l'Ody com la igualtat entre dones i homes contribueix al desenvolupament sostenible a tot el món

   Imagen del vídeo

   Vídeo: Els ODS i el dret a la salut

   En aquest vídeo descobrim amb l'Ody la important relació que hi ha entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i …

   Captura del video

   Vídeo: Els ODS i el dret a la igualtat

   Descobreix amb l'Ody com el dret a la igualtat i el desenvolupament sostenible estan interrelacionats, de manera que no…

   Captura del vídeo

   Vídeo: Els ODS i el dret a l'educació

   Els Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats amb l'educació, la igualtat d'oportunitats i el treball tenen m…

   Captura del vídeo

   Vídeo: Els ODS i el dret a una alimentació saludable

   Utilitza aquest vídeo a Primària i darrers cursos d'Infantil per introduir activitats a l'aula sobre els ODS i el dret …

   Captura del vídeo

   Vídeo: Els ODS i el dret de la infància al desenvolupament

   El dret de la infància a la supervivència, a desenvolupar-se i assolir el seu màxim potencial té molt a veure amb els O…

    

   Aquests recursos educatius formen part d'un projecte desenvolupat amb el suport financer de l'AECID: “ODS E INFANCIA: Promover el cumplimiento de los ODS desde el ámbito educativo, por y con los niños, niñas y adolescentes - 2019/Pry/0513”, el seu contingut és responsabilitat exclusiva d'UNICEF Comitè Espanyol i no reflecteix necessàriament l'opinió de l'AECID.

   Primavera de 2024

   Posa la teva gota!
   Curses de solidaritat

   Amb l’arribada de la primavera, milers d’estudiants es mobilitzen a les seves escoles i instituts per donar suport al treball d’UNICEF en aigua, medi ambient i emergències humanitàries. Voleu que la vostra comunitat educativa afegeixi les seves gotes? 

   Informa't