Vídeo: Els ODS i el dret a l'aigua

 • Descobreix amb l'Ody la relació entre el dret de la infància a l'aigua, el sanejament i la higiene i els objectius de desenvolupament sostenible.

 • Aquest vídeo pertany a la sèrie "17 objectius per defensar els drets de la infància", amb l'Ody com a protagonista.

 

Portada de vídeo

 

En aquest vídeo descobrim amb l'Ody la important relació que hi ha entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el dret a l'aigua. L'aigua és un element clau per a la higiene, la salut i la prevenció de malalties i, sense ella, el desenvolupament no és possible.

L'aigua és un dret humà i totes les persones haurien de tenir-hi accés en condicions suficients, saludables, acceptables, accessibles i assequibles. El dret a l'aigua i l'accés universal al sanejament i la higiene és fonamental per al desenvolupament tant de les persones com de les comunitats i de la societat en conjunt.

L'aigua potable és un bé preat i, sovint, escàs. A més a més, la crisi climàtica està canviant els cicles de l'aigua a moltes regions del planeta. Com a conseqüència hi ha sequeres, inundacions i desastres naturals que fan molt difícil la vida dels seus  habitants.

A l'escola podem aprendre els fonaments científics de l'aigua a la Terra i la relació amb la nostra cultura i usos socials i orientar-nos cap a professions que ajudin a un ús millor de l'aigua en el futur. A més a més, podem ser responsables amb el nostre ús de l'aigua i solidaris amb aquelles persones que tenen problemes greus a causa de la seva escassetat.

Quines idees se t'acudeixen per impulsar el dret a l'aigua des de l'escola?

 

Nota: locució del vídeo en ESP

  Per a quins nivells educatius està recomanat aquest vídeo?

  Aquest vídeo pertany a la sèrie "17 objectius per defensar els drets de la infància" en què l'Ody, un personatge ingenu, curiós i ple d'energia, ens ajuda a descobrir a l'aula la relació que hi ha entre els ODS i els nostres drets.

  Algunas consideraciones:En funció del grau de maduresa de cada grup, els vídeos que protagonitza l'Ody poden ser interessants per a nens i nenes al llarg d'educació primària o que estiguin finalitzant educació infantil. Algunes consideracions:

  • L'Ody és un personatge neutre, una mica desmanegat i de color blau. La seva personalitat és curiosa i bondadosa i sempre vol entendre bé les coses i ajudar els altres a comprendre-les també. Pot despertar simpatia en nens i nenes de totes les edats però els més petits poden espantar-se (per la seva aparença) i els preadolescents poden considerar que el personatge és molt infantil per a ells. És important valorar no sols l'edat, sinó el grau de maduresa del nostre grup.
  • Tot i que el guió és molt senzill i aporta unes pistes bàsiques comunes per a tots els nivells, obre l'opció de generar debat de més profunditat i iniciar activitats de diferent complexitat, en funció del nivell de la nostra aula.

   

  Algunes preguntes per a l'aula

  • Qui és l'Ody? Què fa en aquest vídeo?
  • Què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)?
  • De quin ODS es parla al vídeo? Els coneixies?
  • Al vídeo també es parla d'un dret de la infància. De quin?
  • Quina relació veus entre els ODS i el dret de la infància que apareixen al vídeo?
  • Quines coses creus que es poden fer des de la teva aula per aconseguir aquests ODS i defensar aquest dret?
  • Quines coses creus que poden fer els adults del teu entorn (a l'escola, a casa, al teu municipi...)?
  • Quines coses creus que poden fer els governs i les empreses?
  • Has après res? Què?

    

   17 objectius per defensar els drets de la infància

   Aquesta sèrie de vídeos té com a objectiu que puguem introduir a l'aula els Objectius de Desenvolupament Sostenible des del punt de vista dels nens i les nenes, enllaçant-los amb els drets de la infància. El diàleg entre l'Ody i la narradora ens permet aterrar els ODS a l'entorn proper del nostre alumnat, tot facilitant generar idees a l'aula per promoure el desenvolupament sostenible amb accions adaptades a les seves possibilitats.

   Els Objectius de Desenvolupament Sostenible són una responsabilitat dels governs que implica de manera molt important la societat civil, inclosos els nens, les nenes i els adolescents. Perquè puguin ser part activa d'aquest canvi i sentir-se implicats en una cosa tan determinant per al seu futur com és el desenvolupament sostenible, cal que tant els missatges com els formats i les activitats proposades estiguin dins del rang de les seves competències reals. Per això, des d'UNICEF promovem continguts i propostes d'activitat adaptats a les necessitats educatives i les inquietuds de mobilització.

    


   Conceptes clau: Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, drets de la infància, alimentació saludable, gana zero, salut i benestar, consum responsable, desenvolupament, supervivència, educació, igualtat, no discriminació, justícia social

   Adreçat a: Educació Primària, darrers cursos d'Educació Infantil.

   Data de publicació: abril de 2022

   Edita: UNICEF España

   Disseny i producció: Kidekom

   Descobreix els vídeos de la sèrie

   Imagen del vídeo

   Vídeo: Els ODS i el dret a viure en un món sostenible

   Per a tota la infància és molt important que es defensi el dret a viure en un món sostenible. Descobreix amb l'Ody el p…

   Captura del video

   Vídeo: Els ODS i el dret a la pau

   Descubreix amb l'Ody la importància de la pau i la no-violència per al desenvolupament sostenible

   Imagen del vídeo

   Vídeo: Els ODS i el dret al medi ambient

   Descobreix amb l'Ody la relació entre el dret de la infància al medi ambient i els Objectius de Desenvolupament Sosteni…

   Imagen del vídeo

   Vídeo: Els ODS i la igualtat de gènere

   Descobreix amb l'Ody com la igualtat entre dones i homes contribueix al desenvolupament sostenible a tot el món

   Imagen del vídeo

   Vídeo: Els ODS i el dret a la salut

   En aquest vídeo descobrim amb l'Ody la important relació que hi ha entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i …

   Captura del video

   Vídeo: Els ODS i el dret a la igualtat

   Descobreix amb l'Ody com el dret a la igualtat i el desenvolupament sostenible estan interrelacionats, de manera que no…

   Captura del vídeo

   Vídeo: Els ODS i el dret a l'educació

   Els Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats amb l'educació, la igualtat d'oportunitats i el treball tenen m…

   Captura del vídeo

   Vídeo: Els ODS i el dret a una alimentació saludable

   Utilitza aquest vídeo a Primària i darrers cursos d'Infantil per introduir activitats a l'aula sobre els ODS i el dret …

   Captura del vídeo

   Vídeo: Els ODS i el dret de la infància al desenvolupament

   El dret de la infància a la supervivència, a desenvolupar-se i assolir el seu màxim potencial té molt a veure amb els O…

    

   Aquests recursos educatius formen part d'un projecte desenvolupat amb el suport financer de l'AECID: “ODS E INFANCIA: Promover el cumplimiento de los ODS desde el ámbito educativo, por y con los niños, niñas y adolescentes - 2019/Pry/0513”, el seu contingut és responsabilitat exclusiva d'UNICEF Comitè Espanyol i no reflecteix necessàriament l'opinió de l'AECID.

   Primavera de 2024

   Posa la teva gota!
   Curses de solidaritat

   Amb l’arribada de la primavera, milers d’estudiants es mobilitzen a les seves escoles i instituts per donar suport al treball d’UNICEF en aigua, medi ambient i emergències humanitàries. Voleu que la vostra comunitat educativa afegeixi les seves gotes? 

   Informa't