Dia contra l'ús de nens soldat: una carrera per la llibertat

La primera vegada que vaig veure aquesta foto no em podia imaginar el que significava en realitat. Creia que es tractava d'una imatge simpàtica d'infants corrent i jugant en algun lloc, probablement del continent africà.

Però, un cop més, la realitat supera tota la resta. Per això, en el Dia Internacional contra l'ús dels Nens Soldat, m'agradaria intentar explicar la història d'aquests i tants milers de nens que han passat o estan passant per una de les pitjors experiències que un nen pot viure: ser soldat.

En llegir amb més detall la informació que acompanyava la foto vaig saber que, aquests nens, entre els quals hi havien 5 nenes, acabaven de ser alliberats per les milícies anti-Balaka, a la República Centreafricana. La majoria portaven mesos treballant com acombatents, cuiners,espies i patint tot tipusd'abusos.

elS Nens SOLDAt SóN OBLIGAtS A COMETRe ATROCItAtS INIMAGINABLES

En el moment en què el fotògraf va disparar, aquests nens corrien cap al centre de transició en el qual passarien els propers mesos intentant recuperar les seves vides. Així que, la carrera que estava veient a la foto no era qualsevol carrera, sinó una carrera per la llibertat.

La majoria dels nens soldats es veuen obligats a cometreatrocitats inimaginables, de manera que aquest tipus de llocs són clau perquè puguin reinserir-se en les seves comunitats. En els centres, els infants reben atenció mèdica i els treballadors socials els acompanyen durant tot el procés. L'objectiu és que puguin tornar amb les seves famílies i continuar els seus estudis al col·legi o començar una formació professional.

NenS SOLDAt: 49 GRUPS ARMAtS estan reclutant infants

El reclutament de nens soldat és una de les més greus violacions dels drets de la infància. Nacions Unides calcula que 49 grups armats tenen nens treballant a les seves files. Per reclutar-los, utilitzenmètodes forçosos, com elssegrestos i, en els últims anys, lesxarxes socials.

Les escenes de violència que es veuen obligats a presenciar aquests nens són pròpies de pel·lícules de terror. Molts han estat testimonis de decapitacions,immolacions, execucions sumàries; altres han estat adoctrinats i forçats a cometre atacs suïcides; les nenes han estat violades i obligades a casar-se amb combatents molt més grans que elles.

NenS SOLDAt: eLS CONFLICTeS ARMAtS S'HAN DUPLICAt EN 10 AnyS

En l'última dècada, el nombre de conflictes armats s'ha duplicat i, amb ells, tots els horrors que els nens soldat viuen diàriament. En països com Síria, l'Iraq,Sudan del Sud o República Centreafricana, entre d'altres, nens de fins i tot 12 anys ja estan rebent entrenament militar per participar en unes guerres que els adults van crear.

Es tracta d'una realitat a la qual cal posar fi al més aviat possible. No podem descansar fins que tots els nens soldat puguin emprendre una carrera semblant a la de la foto: la seva carrera per la llibertat.

Post escrit per Lara Aparicio, storyteller d'UNICEF Comitè Espanyol