UNICEF dóna suport psicosocial als nens afectats per la violència als carrers d’Egipte

UNICEF ha posat en marxa un programa de suport psicosocial destinat als nens afectats per la violència registrada durant les revoltes produïdes a Egipte en les darreres setmanes.

Després de les massives i pacífiques protestes del 25 de gener, les manifestacions es van tornar violentes.

Davant l’escalada de violència, moltes famílies de totes les edats, també nens, sortiren al carrer i formaren grups de ciutadans per protegir els barris fins que les forces armades poguessin restaurar la seguretat.

Segon xifres preliminars anunciades pel Ministeri de Salut i per organitzacions de drets humans, 365 persones – incloent-hi 13 nensmoriren durant els enfrontaments, i milers de persones van resultarferides.

Els drets dels nens han de ser protegits

“Cal investigar rigorosament totes les morts i danys, particularment a nens, a l’igual que les informacions que assenyalen que hi ha nens detinguts o que van ser pagats per participar en contramanifestacions.   Els drets dels nens han de ser totalment protegits,” va assegurar el representant d’UNICEF a Egipte, Philippe Duamelle.

“Els nens necessiten suport per superar la violència i el sentiment d’inseguretat que han vist o experimentat”, va afegir.

[]

Identificar signes de trauma o estrès

El programa psicosocial que UNICEF i els seus aliats nacionals han posat en marxa  donarà suport als nens a superar la seva angoixa psicològica.

UNICEF està formant a treballadors socials i professors perquè puguin identificar signes de trauma i estrès en els

nens, i així proporcionar suport psicològic. La formació també s’oferirà a través de videoconferència per abastar els professors de tot el país.  Els psicòlegs proporcionaran formació especial als professors i treballadors socials de les àrees més afectades.

Segons Hashem Bahary, professor de Psicologia a la Universitat Al- Azhar, fins a un  30 por cent delsnens egipcis podria patiransietat, depressió icompulsions obsessives.

“En aquest programa psicosocial, estem formant professors, psicòlegs i treballadors socials perquè puguin comunicar-se activament amb els nens” va assenyalar Bahary.

Els nens més vulnerables, els més afectats

Les desenes de milers de nens que viuen i treballen als carrers d’El Caire i altres grans ciutats han estat els més afectats.

Maha (nom fictici), de 18 anys, fou testimoni dels trets que va rebre una amiga seva de 16 anys: “Estàvem enmig d’una multitud.  L’encertaren per l’esquena, la portàrem a l’hospital i vam romandre al seu costat fins que sentírem que estava millor.”

Mohamed, de 15 anys, va dir que va anar a les protestes per afegir-se a la multitud. “La gent ens llançava gasos lacrimògens i disparaven bales de goma” va recordà. “A mi em colpejà una bala de goma a la mà. Em va fer mal i vaig anar al metge perquè me la tragués”.

El programa psicosocial d’UNICEF donarà suport a nens com Maha i Mohamed a superar els efectes d’aquestes vivènciesi enfrontar-se al futurambmésconfiança.