54.000 infants s'han vist afectats pel cicló "Pam" a Vanuatu

UNICEF ha llançat una crida d'emergència per donar resposta a la severa devastació causada pel súper cicló "Pam" en la regió del Pacífic.

L'organització fa una crida internacional de 2 milions de dòlars per poder atendre les necessitats humanitàries immediates dels infants i famílies afectats per la tempesta. És possible que aquesta xifra augmenti en els pròxims dies un cop hagin estat efectuades avaluacions addicionals. Vanuatu requerirà un ampli suport per atendre les necessitats més urgents d'aigua, sanejament i higiene, incloent el subministrament de contenidors d'aigua, pastilles potabilitzadores, sabó i instal·lacions sanitàries temporals. 264.000 persones es trobaven a la zona del desastre quan el 13 de març, el cicló de categoria 5, va arribar a les illes on va romandre durant tot el dissabte 14. S'estima que almenys la meitat de la població de Vanuatu (132.000 persones) s'han vist afectades, de les quals almenys 54.000 són nens. La directora executiva d'UNICEF Nova Zelanda, Vivien Maidaborn, va dir: "Mentre les comunicacions continuen limitades amb només una torre mòbil operativa a Port Vila, hem rebut estimacions que indiquen que el 90% de les llars de la capital han estat danyades o destruïdes". "Si bé esperem actualitzacions d'altres llocs, això no presagia res de bo per a moltes llars de les zones més remotes de Vanuatu, que solen estar construïdes amb materials naturals i locals com sostres de palla o xapa que són vulnerables als forts vents i inundacions". UNICEF treballa sobre el terreny i està responent amb subministraments d'emergència i personal. Els propers dies seran crucials segons la magnitud d'aquesta emergència, de la qual fins al moment sabem:

  • Els sistemes d'abastament i distribució d'aigua han estat destruïts, afectant bona part de la població. Això augmenta ràpidament el risc de malalties transmeses a través de l'aigua. UNICEF subministrarà kits d'aigua, pastilles potabilitzadores i oferirà el suport necessari per a la distribució d'aigua, incloent la seva arribada als centres d'evacuació a les províncies afectades.
  •  Subministraments mèdics: les primeres estimacions suggereixen que un gran nombre de persones ha resultat ferides. UNICEF enviarà subministraments mèdics com ara kits de salut.
  • El xarampió és ja present a Vanuatu i qualsevol bretxa en els sistemes de sanejament o de salut pot ser mortal. UNICEF està desplegant clíniques temporals per garantir que les vacunacions continuen i els serveis de salut es reprenen.
  • Les escoles estan sent utilitzades com a centres d'evacuació, de manera que UNICEF donarà suport l'educació dels infants, inclòs el subministrament de kits de material escolar "Escoles en una caixa". En els centres d'evacuació, s'habilitaran llocs per garantir la protecció dels infants com dels Espais Amics de la Infància.

Mentre el cicló "Pam" causa estralls a Vanuatu i les Illes Salomó, els líders mundials, governs i la societat civil, estan reunits a Sendai (Japó), en la Conferència Mundial de Nacions Unides sobre Reducció del Risc de Desastres.

Aquesta reunió és part d'un esforç global per reduir la pèrdua de vides i la càrrega financera causada per les crisis humanitàries naturals o d'origen humà. Maidaborn va afegir: "La creixent freqüència dels desastres naturals relacionats amb el clima són una amenaça constant per a les persones que viuen en països com Vanuatu. El cicló "Pam" és un recordatori per als líders mundials reunits a Sendai que hem d'invertir i donar suport a les necessitats dels infants i les seves comunitats en aquesta regió vulnerable".Per contribuir al treball d'UNICEF en aquesta emergència:

https://www.unicef.es/cat/cooperacion-internacional/donar-ong/hacer-donacion/fons-demergencies Per telèfon: 902 31 41 31 (dilluns a divendres de 9 a 22 h, dissabtes de 11 a 17 h.)

Más información:

Alice Clements UNICEF Pacífic, unitat de comunicacions Tel.: +679 992 5606 (Roaming) / +678 546 7132 (Vanuatu). Correu electrònic: [email protected]

Belén de Vicente UNICEF Comitè Espanyol, Tel.: 609 160 051 / 91 378 95 55.Correu electrònic: [email protected]

Sobre UNICEF:

UNICEF promou els drets i el benestar de tots els nens i nenes en tot el que fem. Juntament amb els nostres aliats, treballem en 190 països i territoris per transformar aquest compromís en accions pràctiques, centrant especialment els nostres esforços en arribar als infants més vulnerables i exclosos per al benefici de tots els infants, a tot arreu.