UNICEF i ONUSIDA celebren la notícia del nadó nascut amb VIH ara “funcionalment curat”

UNICEF i el Programa Conjunt de Nacions Unides sobre VIH / SIDA (ONUSIDA) celebren un nou estudi de cas, segons el qual un nadó tractat amb medicaments antiretrovirals durant les seves primeres 30 hores de vida i que va continuar en tractament durant 18 mesos sembla estar "funcionalment curat".

La troballa va ser presentada aquesta setmana a la Conferència sobre Retrovirus i Infeccions Oportunistes (CROI, en les seves sigles en anglès) a Atlanta (Geòrgia, Estats Units).

Segons els investigadors, la mare, que tenia el VIH en el moment del part, no havia rebut medicaments antiretrovirals ni cures prenatals. Els investigadors asseguren que la nena va néixer prematura el juliol de 2010 a l'estat de Mississippi.

A causa de l'alt risc de contagi del VIH, els investigadors expliquen que es va començar amb una teràpia de triple combinació de fàrmacs antiretrovirals 30 hores després del naixement i abans que es pogués provar si estava infectada. El positiu en VIH de la nounada es va confirmar posteriorment mitjançant una prova de reacció en cadena de la polimerasa, altament sensible, que es va realitzar diverses vegades.

El cas va revelar que el nadó va ser donat d'alta una setmana després i va continuar el tractament fins als 18 mesos d'edat, quan es va suspendre per raons que no estan clares. No obstant això,quan la nena va ser vista per professionals mèdics aproximadament mig any després, les mostres sanguínies van mostrar nivells indetectables del VIH i no havia anticossos específics contra el VIH.

Si aquests descobriments es confirmen, seria el primer cas documentat d'un infant amb VIH que aparentment no té nivells detectables del virus tot i la interrupció del tractament contra el VIH.

"UNA GENERACIÓ LlIuRE DE SIDA"

"Aquesta notícia ens dóna una gran esperança que la cura del VIH en infants és possible, i podria acostar-nos a una generació lliure de SIDA", va dir el director executiu d'ONUSIDA, Michael Sidibé. "Això també subratlla la necessitat de recerca i innovació, especialment en l'àrea del diagnòstic precoç", ha afegit.

El 2011, ONUSIDA i els seus aliats van llançar un pla global per a l'eliminació de noves infeccions de VIH entre nens per al 2015, i mantenir les seves mares vives. S'ha fet un progrés significatiu i cal investigació i suport continuat. "Mentre esperem que futures investigacions confirmin aquests resultats, aquestes són potencials bones notícies", va assenyalar el director executiu d'UNICEF, Anthony Lake. "Aquest cas també demostra el que ja sabíem: és vital fer proves als nadons que estan en risc com més aviat millor".

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i UNICEF, només al 28% dels nadons en risc de contagi del VIH se'ls va fer la prova del VIH a les sis setmanes següents al naixement, el 2010. Entre els obstacles per al diagnòstic precoç i el tractament estan l'alt cost de les proves, la dificultat d'obtenir resultats a temps i l'accés limitat a serveis i medicines.

El 2011 hi van haver 330.000 nous nens infectats amb VIH. A finals del 2011, el 28% delsinfants menors de 15 anys amb VIH estaven en tractament, enfront del 54% d'adults.

Ara, la nena de dos anys i mig continua creixent sense teràpia antiretroviral ni nivells identificables de VIH. No obstant això, ONUSIDA adverteix que s'han de fer més estudis per comprendre els resultats i saber si els descobriments actuals es poden replicar.