Un de cada cinc infants no està vacunat i corre perill

Tots els nounats necessiten ser immunitzats per protegir millor la seva salut, i s'estima que les vacunes salven les vides de 2 a 3 milions d'infants cada any, fet que representa un dels majors èxits en matèria de salut pública, segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units.

La immunització és una intervenció de salut pública altament eficaç pel que fa al seu cost, ja que per menys d'un dòlar es pot protegir un nen contra el xarampió per a la resta de la seva vida.

Un milió i mig d'infants no haurien mort el 2011 si haguessin estat vacunats, assenyala UNICEF al començament de la Setmana Mundial de la Vacunació. Peròun de cada cinc nens mai rep les vacunes que salven vides a causa de l'exclusió social o geogràfica, la manca de recursos, les deficiències en els sistemes de salut o conflictes com els que sacsegen actualment Síria i parts de l'Àfrica occidental.

El 2010, de fet, no es va immunitzar 22,4 milions de nens i nenes, un milió més que l'any anterior.

UNICEF tem que les activitats realitzades a nivell mundial per vacunar tots els infants s'hagin paralitzat per la manca de finançament i de voluntat política. El 2011, només 152 dels 193 estats membres de l'Organització Mundial de la Salut van dedicar alguna partida del seu pressupost a la vacunació.

Les desigualtats persisteixen dins dels països i entre ells. En tots els països, els nens de les famílies més riques tenen un major accés a serveis millorats de salut, i gaudeixen de taxes més altes de cobertura de vacunació.

A no ser que s'abordin aquestes diferències no serà possible vacunar tots i cadascun dels nens, diu UNICEF. A més, invertir en la vacunació de manera sistemàtica com a part d'un procés de millora dels sistemes d'atenció sanitària beneficiarà tots els infants, i per tant reduirà encara més les inequitats.

Per això, els governs han de proporcionar finançament suficient, s'ha d'encoratjar la innovació, com la recent introducció de les vacunes contra la pneumònia i la diarrea, i, més important encara, cal que es presti un ferm suport polític a l'ampliació dels beneficis de les vacunes als infants de famílies més pobres i en els llocs més remots.

 
les campanyes de vacunació són claus en les emergències
UNICEF adquireix vacunes que arriben al 36% dels infants del món. El 2012, UNICEF va adquirir gairebé 1.900 milions de dosis de vacunes i més de 500 milions de xeringues. Com a major comprador de vacunes del món, UNICEF treballa per mantenir els preus de les vacunes a un nivell que permeti als països de baixos i mitjans ingressos adquirir-les. UNICEF i els seus aliats donen suport a programes d'immunització en més de 100 països.
 
A nivell de país, UNICEF i els seus aliats donen suport als governs en l'optimització de les cadenes de subministrament de vacunes perquè els equips i la logística mantinguin les vacunes a temperatures estables en cadascuna de les etapes de l'emmagatzematge i transport, fins que arriben als infants.UNICEF també treballa per augmentar la conscienciació de la comunitat pel que fa a la vacunació i la seva acceptació.
 
Quan es produeixen situacions d'emergència, els nens són els més vulnerables, i les campanyes de vacunació són un element fonamental. El xarampió és una de les primeres malalties altament contagioses que sorgeixen en qualsevol situació humanitària; recentment s'han registrat brots d'aquesta malaltia a Síria, el Pakistan, Nigèria i la República Democràtica del Congo.
 
L'enorme repercussió de la vacunació, es reflecteix de manera evident en la crisi de Síria. L'any passat, UNICEF i els seus aliats van vacunar 1,3 milions d'infants contra el xarampió i 1,5 milions contra la poliomielitis, i en l'actualitat està en marxa una campanya per arribar a 2,5 milions de nens i nenes amb la vacuna contra el xarampió. No obstant això, l'escassetat de fons s'ha unit als enormes problemes d'accés i als desplaçaments a gran escala de la població que complica més que mai arribar a tots els infants.
 
Els esforços conjunts realitzats per vacunar els infants han reduït o eliminat la incidència de les malalties més devastadores: la verola va ser eradicada el 1980. La poliomielitis va ser eliminada recentment a l'Índia i és ara endèmica en només tres països: el Pakistan, Nigèria i l'Afganistan. Entre 2000 i 2011, les morts per xarampió han baixat un 71% a tot el món. A més, 29 països van eliminar el tètanus neonatal entre 2000 i 2013.
 
Setmana Mundial de la Vacunació
La Setmana Mundial de la Vacunació és una iniciativa global que se celebra tots els anys a finals d'abril per promoure l'ús de vacunes que salven vides, un dels instruments més potents que té el món per vacunar elsinfants contra una sèrie de malalties mortals.