Txad: una resposta integral per salvar les vides dels infants.

El fill de Khadija, Nawal, de 6 mesos, havia tingut diarrea i vòmits durant dies, però ella va pensar que estava relacionat amb les dents. Finalment, quan la febre no baixava, el va portar a una clínica a Yamena, on li van diagnosticar desnutrició aguda greu.

“No tenim suficient per menjar a casa'' va explicar Khadija. “El que guanya el meu marit no és suficient per alimentar a la família''.

El cas de Khadija és el de centenars de mares que van amb els seus fills a la clínica de Notre Sane de Apostles a Yamena.

“Ahir vam tractar 62 casos de desnutrició greu'' explicava la Germana Merceline M´po,  infermera i experta en nutrició a la clínica. '' I avui tenim més de 70 casos''.

Una crisi que agreuja la situació dels infants ja vulnerables

Inclus en un any normal,Txad té una de les taxes de desnutrició crònica més altes del món. La regió experimenta un any d'escassetat. Segons dades d'UNICEF, el 15,7% dels infants menors de 5 anys al 2010 ja estava patinr desnutrició greu i la tassade desnutrició crònica és del 39%. 

La manca de pluges el 2011 va empitjorar encara més aquesta situació, el que unit a lesmales collites ha provocat un augment dramàtic en les taxes de desnutrició-no només al Txad, sinó a tota la regió del Sahel. Aquest any s'espera la temporada d'escassetat al Txad d'abril a setembre, quan normalment va de juny a setembre. El Govern del Txad estima que el preu dels cereals ha augmentat del 22 al 43%, el que agreuja encara més aquesta situació.

Una resposta inmediata

"L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i els seus aliats han introduït nous criteris que ens permeten diagnosticar abans als iinfants menors de 5 anys que pateixen desnutrició aguda greu, el que ens permet derivar als infants a centres de salut abans d'arribar a estats més crítics ", va explicar el doctor Yaron Wolman, Cap de Salut i Nutrició d'UNICEF. UNICEF i els seus aliats no han perdut el temps. Al Txad, UNICEF està donant suport més de 276 centres d'alimentació, i s'estan realitzant esforços addicionals.

Una crisi alimentària amb nombrosos factors, una resposta integrada

"Aquesta crisi es deu a una combinació de factors, el principal és la inseguretat alimentària", va dir Roger Sodjinou, Oficial del Programa de Nutrició d'UNICEF al Txad. "Però també hi ha altres causes, com la falta d'accés dels lactants a una alimentació adequada, manca d'accés a la salut i a la higiene i sanejament ", va afegir.
Per solucionar això, UNICEF i els seus aliats estan responent a la crisi amb un enfocament integrat."Atendre les necessitats immediates de la desnutrició és el nucli i la base de la nostra resposta", va dir Wolman. "Però la nostra resposta també inclou intervencions en salut,aigua i sanejament, educació, VIH / SIDA, protecció, i un paquet d'intervencions d'alt impacte, el que reduirà les incidències, i sobretot reduirà la mortalitat, que es relaciona amb la desnutrició ". D'acord amb UNICEF, al Txad, 127.000 infants menors de cinc anys s'enfrontaran a la desnutrició greu en els propers 8 mesos. 300.000 patiran desnutrició moderada.