Turquia: les famílies sirianes expliquen les seves històries al campament de Bab Al Salama

El novembre passat, en Bassam Guan, pare de quatre fills, va anar al seu treball a la seva ciutat natal, Marea, a la zona nord de Síria. La seva família mai no l'han tornat a veure. Aquesta tarda, la planta va ser bombardejada per avions de guerra. En Guan i nou dels seus companys van morir en l'explosió.

Les famílies al campament de Bab Al Salama
Sis mesos després, el seu fill Aysa, d'11 anys, es troba en el campament de refugiats Bab Al Salama, a la frontera nord de Síria amb Turquia. La família viu en una petita cambra de ciment.
 
"Ara no riem, després que el pare va morir. Passem els dies caminant pel fang, buscant menjar i aigua", diu.
 
"Els meus fills no estan rebent moltes coses bàsiques aquí, com una educació adequada o llibres", diu la Raya, la mare de l'Aysa. "Estan en retrocés".
 
"Jo volia ser professor, però ara on és l'escola per aprendre?", diu l'Aysa.
 
La mort del seu marit significa que en la Raya s'ha de preocupar tota sola de com mantenir els seus fills, ja que tots ells són menors de 13 anys.
 
"Després que el meu marit morís", diu, "em vaig quedar amb quatre fills. Per descomptat, ells no poden treballar, ja que són massa petits. Em segueixen demanant diners per la roba i altres necessitats, i jo no puc fer-hi res ".
 
Tractar de superar la situació
Per tal de generar ingressos, molts refugiats dels campaments han recorregut a la venda de dolços, refrigeris i altres productes com espelmes i sabons.
 
L'Ibrahim Abdul Ghani va ser conductor d'ambulàncies a Alep, abans que la guerra s'estengués pel seu barri. Ara ven falàfel en un lloc improvisat al fang. El seu fill, en Mohammed, de 12 anys, intenta ajudar venent al campament paquets petits de galetes, amb poc èxit. "Venem dolços i galetes i tractem d'ajudar el nostre pare", diu. "No estem guanyant molt, la gent només ens dóna propines".
 
"Necessitem roba i algú que arregli la cambra de bany", diu, "però el que volem amb més urgència és menjar".
 
Jugar com a terapia per als infants
En Samir Belshi, que era professor d'art a Damasc, està treballant per a una ONG que treballa perquè els infants juguin en tendes de campanya especialment construïdes.
 
"La majoria dels nens tenen els mateixos problemes a causa de la violència i la destrucció. Si veuen un avió, comencen a tremolar i s'espanten. Tenen por de qualsevol soroll fort, fins i tot del so d'un automòbil", afegeix en Samir.
 
Les parets de l'oficina d'en Belshi estan adornades amb obres dels nens. Els dibuixos mostren l'horror que han viscut.
 
"Els infants són innocents. No han fet res dolent. No han destruït res ni han vessat sang. Però són ells qui n'estan pagant el preu".