Tifó Hagupit: UNICEF es mobilitza per arribar als infants i les famílies afectades

Mentre el tifó Hagupit segueix causant grans destrosses a les Filipines, UNICEF ha començat a actuar ràpidament per donar suport a la resposta del Govern filipí a la situació d'emergència, distribuint subministraments i serveis vitals per als nens i les dones en les zones més afectades pels forts vents i les grans pluges provocades pel cicló.
 
Les últimes estimacions del Govern indiquen que més d'1 milió de persones estan afectades, inclosos més de 400.000 infants. Molts d'ells es troben allotjats en centres d'evacuació.
 
El tifó Hagupit continua avançant i causant destrosses a causa del vent, les fortes pluges, les inundacions i els corriments de terra. Encara no es coneix l'abast del seu impacte.
 

Tifó Hagupit: mileRs d'INFANTS I LEs SEVES mares necesSitEn aSsitÈncia d'emergÈncia

"La ràpida resposta del Govern en matèria d'evacuació ha salvat molts de patir lesions i fins i tot de morir", va dir Lotta Sylwander, Representant d'UNICEF a Filipines. "Però Hagupit és encara una greu amenaça, i pel fet que milers de nens i les seves mares necessiten urgentment assistència d'emergència, UNICEF i els seus aliats estan treballant contrarellotge per superar tots els desafiaments".
 
L'oficina d'UNICEF a Tacloban, establerta després que passés el supertifó Haiyan, va activar el seu pla de resposta d'emergència la setmana passada. Els seus 54 empleats es troben en alerta per viatjar a les zones afectades i dur a terme avaluacions tècniques, i per treballar amb el govern i els seus aliats en l'assistència als evacuats. Actualment estan carregant camions amb subministraments i equips essencials en els magatzems locals, per emmagatzemar com a dipòsit preventiu a les zones afectades de Samar i altres llocs.
 
A causa que la manca de sanejament i l'aigua contaminada són una amenaça directa a la salut infantil, el restabliment de les fonts d'aigua existents serà una prioritat en els dies crítics després de la tempesta. UNICEF disposa d'un dipòsit preventiu de subministraments en els seus magatzems a Tacloban, Manila i Cotabato, incloent equips d'aigua i d'higiene, bombes d'aigua, generadors, materials d'emmagatzematge d'aigua i plantes de tractament.
 

Tifó Hagupit: eS moBiliTzEn suBministrAMENTs mÈdics, aliments terapÈuTics, etc

Entre els materials d'emergència cal destacar també subministraments mèdics, aliments terapèutics nutricionals per combatre la desnutrició, sals de rehidratació oral i lones per a almenys 12.000 famílies.
 
El tifó Hagupit ha tocat terra només 13 mesos després que el supertifó Haiyan devastés diverses zones de la regió de Visayas Oriental. Els esforços d'UNICEF es centraran en ajudar els nens a superar els efectes de l'ansietat i la por extrema amb serveis que inclouen la prestació d'assistència psicosocial.
 
També es distribuiran tendes de campanya per a establir escoles, així com materials d'educació, perquè els nens que han hagut de ser evacuats, o les escoles dels quals s'hagin tancat o estiguin danyades per la tempesta, puguin seguir aprenent.
 
"Afortunadament, fins ara el tifó és molt menys devastador que Haiyan, però encara hi ha gairebé un milió de persones, molts dels quals encara s'estan recuperant de l'Haiyan, que han hagut d'evacuar les seves llars", va dir Sylwander. "Aquestes persones havien aconseguit enormes progressos en la reconstrucció de les seves vides en els últims 12 mesos, i ara necessiten la nostra ajuda per a assegurar-se que aquest nou desastre no arrasi els progressos aconseguits".