Tifó Filipines: "L'ajuda està arribant"

És el quart dia des que el tifóHaiyan/Yolanda va colpejar el país, i la bona notícia és que l'ajuda a Filipines està arribant.
 
I estic orgullós de dir que els subministraments d'aigua i sanejament d'UNICEF, el sector de l'ajuda que estem liderant, estan ara a Tacloban, on ens ajudaran a que s'evitin els temuts brots de tifus i el còlera. Altres agències estan liderant la resposta per portar aliments, refugi i medicines.
 
La mala notícia és que no és suficient el que està arribant. Malgrat els increïbles i incansables esforços del Govern i l'exèrcit de Filipines, i de tots els meus col·legues de la comunitat d'ajuda, encara no estem arribant a tots aquells que estan en extrema necessitat.
 

El tifó a les Filipines ha bloqueajat i destruït carreteres, aeroports i ponts

La logística ha estat clau en els primers dies. El tifó ha bloquejat o destruït carreteres, aeroports i ponts, i les autoritats estan treballant sense descans perobrir les rutes que necessitem per portar els subministraments.
 
El nivell de devastació, el clima i la geografia de la regió central de les Filipines significava que era una tasca difícil. A poc a poc s'ha aconseguit.
 
Però quan les rutes estaven obertes per portar aigua, menjar, refugi i medicaments, les persones la vida de les quals havia estat devastada estaven famolenques i desesperades. Sense conèixer què s'està fent per arribar-hi (no és d'estranyar tenint en compte que el Haiyan ha destruït les xarxes de comunicacions), se sentien abandonades i desesperades.
 
Així que tan aviat com els camins van estar oberts, tots els que podien reunir els seus fills van prendre els carrers per sortir de la ciutat, o es van dirigir cap a l'aeroport a la recerca d'un vol.
 
Qui els pot culpar? No obstant això,les rutes que van ser minuciosament alliberades d'obstacles per permetre que l'ajuda que necessiten passés,es van bloquejar sobtadament de nou amb gent desesperada , famolenca i esgotada tractant de sortir.
 
Per tot això, l'ajuda està arribant, de mica en mica, ara per arar, però gota a gota pot arribar a ser molt. I estem comprenent i valorant poc a poc el que es necessita i l'augment de la nostra capacitat per fer-ho. Els equips d'UNICEF s'estan desplaçant a tota la zona, per avaluar les necessitats dels infants i començar a cobrir-les.
 
Els col·legues es troben a totes les zones afectades de Filipines treballant dur. És fàcil entendre per què les persones que ho han perdut tot estan perdent ara l'esperança, però des de la seguretat d'on estic en aquest moment, estic començant a veure una miqueta de llum.
 
Només un indici de moment. Fins que cada infant estigui fora de perill, això no és suficient. Estem treballant tot el dia amb aquest únic i simple propòsit.
 
Per Christopher de Bono, Cap Regional de Comunicació d'UNICEF a Àsia de l'Est i Pacífic. Publicat aelmundo.es
 

AjuDA les FILIPINeS

UNICEF estima que necessitarà 34,3 milions d'dòlars (uns25,5 milions d'euros) per respondre a curt termini a les necessitats d'aigua, higiene i sanejament; nutrició, educació i protecció dels infants afectats pel tifó. Si vols col·laborar en aquesta emergència, pots fer-ho:
BBVA          0182 2370 40 0208517159
Caixabank  2100 5731 70 0200005001
Santander  0049 1804 16 2610410756
Banesto      0030 8301 78 0000046271
ING Direct   1465 0100 95 6000000000

* COST DEL MISSATGE 1,20 € ÍNTEGRE PER UNICEF. Vàlid per a Movistar, Vodafone, Orange i Yoigo. Nombre sense fins comercials. Operat per UNICEF n.atn.clt: 902080900 unicef.es. Informació legal i protecció de dades: unicef.es