Sudan del Sud: suport als infants refugiats a Maban

La desnutrició és un greu problema al comtat de Maban, a Sudan del Sud, on hi ha més de 100.000 refugiats. El conflicte i la inseguretat alimentària creixent al Kordofan i els estats del Nil Blau han provocat una afluència de refugiats al país.

Molts refugiats viatgen a peu, per això poden trigar mesos creuant les zones perilloses del conflicte per carreteres secundàries. Pel camí, la fam i les malalties són amenaces constants, particularment per als més vulnerables, els infants. A més, les pluges estacionals han començat a la zona, de manera que augmenten les possibilitats que hi hagi brots de malalties. En Radwan Al Fahil, de 12 anys, recorda: "Les meves germanes i jo vam estar caminant cinc dies a la frontera del Sudan del Sud, un viatge molt difícil, perquè a més no portàvem sabates".

"L'EDUCACIÓ éS fins i tot MéS IMPORTANT QUE LeS sabates"

Amb el suport de l'Oficina de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats, UNICEF i els seus aliats estan donant suport a les àrees de nutrició i salut, protecció i educació.

A l'hospital de Bunj, a Maban, es proporciona tractament d'emergència per als infants amb desnutrició aguda greu, tant per als refugiats com per a les comunitats d'acollida.

"Hem estat proporcionant serveis bàsics de salut i vacunació contra el xarampió, la poliomielitis i el tètanus", diu Chandra Gilmore, del Cos Mèdic Internacional, aliat d'UNICEF. Cada dia,es vacunen 350 infants i dones en el punt d'entrada del campament de Gendrasa.

El suport psicosocial és també clau per a aquests infants, que han tingut experiències molt dures. Marte Ricci de l'organització Intersos parla sobre els Espais Amics de la Infància, on els nens juguen i aprenen: "UNICEF proporciona material de joc i escolar per arribar a 2.000 infants. Aquests Espais Amics de la Infància permeten als nens oblidar el seu passat, fer amics i obtenir nous coneixements".

UNICEF proporciona també materials educatius per donar suport a l'educació a Maban. La Khalda Hassan, una professora del campament de refugiats de Batil, diu que els nens estan desitjant aprendre.

"L'escola és el millor de ser aquí. L'educació és fins i tot més important que les sabates. Preferiria estar a classe amb els peus descalços a tenir sabates", diu en Radwan.

"Els nens que fugen de la violència al Sudans'han enfrontat a un immens estrès, i estem veient les conseqüències. Hem d'assegurar-nos que els infants accedeixen a l'atenció sanitària, l'educació i un entorn de protecció, per assegurar-nos que no només sobreviuen, sinó que prosperen en una situació tan difícil. I per això l'augment del suport i el finançament és essencial", diu la representant d'UNICEF al Sudan del Sud, Yasmin Ali Haque.