Sudan del Sud: preguntes i respostes davant un possible estat de fam

El conflicte al Sudan del Sud s'ha convertit ja en una greu crisi alimentària, posant a prop de 250.000 infants en risc de desnutrició aguda.

Si no actuem ràpid es podria declarar una catastròfica situació de fam al país d'aquí unes poques setmanes.

T'oferim algunes dades, estadístiques i respostes sobre l'impacte que el conflicte i una possible fam tindria sobre els nens al Sudan del Sud. També et proposem formes d'ajudar a tractar d'evitar la fam.
 

QuÈ És la desnutrició aguda?

La desnutrició aguda és una amenaça de mort.
 
Els infants que pateixen aquesta condició estan molt per sota del seu pes, mostren signes visibles de cansamentpèrdua de consciència i retenció de líquids, fet que els causa una inflor gran i dolorosa.
 

PEr quÈ el conflictE AL SudAn del SuD pOT convertir-se en unA SITUACIÓ DE Fam?

Les lluites i la violència han desplaçat més de 1.700.000 persones al Sudan del Sud des de desembre del 2013.

La majoria de grangers s'ha vist obligats a fugir abandonant les seves platancions, fet que ha desembocat en una extrema manca d'aliments i ha conduït a 4 milions de persones a patir avui inseguretat alimentària.

El nombre estimat de infants que pateixen desnutrició aguda s'ha doblat des que el conflicte va començar (de 108.000 el 2013 a prop de 250.000 nens en 2014).
 

QuINS risCos corren ELs INFANTS deL SudAn del suD DAVANT LA FAM?

 • Falta d'aliment: El 34% de la població al Sudan del Sud es veu afectada per la inseguretat alimentària. 50.000 infants menors de 5 anys podrien morir en el que queda d'any si no es tracta la seva desnutrició.
 • Falta d'aigua: Menys del 50% de la població té accés a aigua neta. Les malalties derivades de la manca d'aigua com la diarrea són la principal amenaça de mort dels nens, sobretot dels més petits.
 • Falta de refugi: Les famílies es veuen obligades a fugir i passar dies sense refugi, caminant sota el sol intens i dormint al ras durant les nits fredes. Els infants són els més afectats en aquestes situacions.
 • Malalties: Els nens amb desnutrició aguda són més vulnerables a les malalties com la malària, la diarrea, la pneumònia i el xarampió.
 • Falta de sanejament: Només el 13% de la població accés al sanejament. Des de maig es viu un brot de còlera que ha afectat més de 5.000 persones.
 • Violència: S'estima que 9.000 nens han estat reclutats per grups armats i molts han estat víctimes d'assalts i violència sexual.

QUANTS INFANTS ES pOdeN VEURE afectaTS  PER LA Fam AL SudAn del SuD?

 • 50.000 infants podrien morir de desnutrició aguda en el que queda d'any.
 • Prop d'un milió d'infants menors de 5 anys necessitaran tractament contra la desnutrició aguda greu
 • Més de 675.000 nens necessitaran tractament contra la desnutrició aguda moderada
 

QuINS traCtaments neceSsitEn Els INFANT pEr sobreviURE?

La desnutrició aguda es pot tractar amb teràpies específiques
 • Un dia de tractament amb aliment terapèutic (una mitjana de 3 sobres) per a un nen costa 1,20 euros. Es tracta d'una pasta enriquida elaborada amb cacauet que fa pujar de pes els nens més petits després d'entre 2 i 5 setmanes de tractament.
 • Una dosi de llet terapèutica F100 costa 0,49 cèntims d'euro. És rica en nutrients i fàcil de digerir. La llet terapèutica ajuda a estabilitzar els nens que pateixen desnutrició aguda.
 • Una dosi de sals de rehidratació costa 0,07 cèntims d'euro. Aquesta senzilla solució de sals i minerals actua ràpidament per revertir la pèrdua de fluids que pateixen els nens amb desnutrició aguda.

COM puC aJudar Els INFANTs deL SudAn del SuD?

Tot i que la situació és crítica, encara estem a temps d'evitar la fam al Sudan del Sud. Com?

1. Fes un donatiu. A UNICEF estem treballant per proporcionar els aliments i el tractament que poden salvar la vida de molts nens però necessitem el teu suport per poder arribar a tots i evitar la fam.
 
2. Informa't sobre què és la fam, com treballa UNICEF al Sudan del Sud i com col·laborar. A la nostra web i a les nostres xarxes socials compartim informació actualitzada i les últimes notícies sobre Sudan del Sud.
 
3. Corre la veu sobre el que passa al Sudan del Sud. Explica als teus amics i companys la situació crítica que viuen els infants i el que suposaria una catàstrofe humanitària com la fam.  Utilitza les xarxes socials, el correu electrònic i altres canals per multiplicar el missatge i evitar que l'emergència es silenciï.