Sudan del Sud: portem ajuda humanitària urgent a milers de persones

El president del Sudan del Sud, Salva Kiir, acaba de signar un acord de pau amb l'oposició que posaria fi al conflicte que s'estén des del 2013. No obstant això, la inseguretat en l'estat de l'Alt Nil està lluny de apaivagar-se.

Des del mes de març, els enfrontaments en aquesta regió són tan intensos que la població civil no pot rebre l'ajuda humanitàriaque necessita. La inseguretat ha obligat a moltes organitzacions a suspendre les seves accions aquí.

Malgrat aquesta situació, des d'UNICEF i el Programa Mundial d'Aliments (PMA), hem aconseguit portar assistència a27.000 persones. Un dels nostres equips deresposta d'emergència conjunta ha arribat finsWau Shilluk, a la riba oest del riu Nil, davant de la capital de l'estat de Malakal, per distribuir aliments i proporcionar atenció nutricional.

SUDaN DEL SUd: "Es TRAcTA D'UNA SITUACIÓ DESESPERADA"

"Amb pocs o cap servei disponibles, els infants no estan rebentaliments nutritius ni atenció mèdica en aquests pobles", va dir Jonathan Veitch, representant d'UNICEF a Sudan del Sud. "Es tracta d'una situació desesperada", ha afegit durant una visita a Wau Shilluk.

En aquest context, desenes de milers de persones fugen dels seus llogarets rurals a la recerca d'ajuda humanitària i protecció. "La majoria de desplaçats interns han trobat refugi encomunitats d'acollida, i és molt important arribar fins a ells on siguin, perquè no quedin exposats a més perills durant la seva recerca d'ajuda humanitària", va dir Hakan Falkell, director adjunt del PMA al Sudan del Sud.

A Wau Shilluk, el PMA ha proporcionatassistència alimentària a més de 20.000 persones. Des d'UNICEF hem examinat més de 3.000 infants menors de 5 anys per comprovar si patiendesnutrició, hem proporcionatvacunes a més de 8.000 nensmenors de 15 anys contra el xarampió i a7.800 contra la poliomielitis. Més de 400 dones embarassades han rebut lavacuna contra el tètanus.

SUDaN DEL SUd: EN L'ÚLTIM Any, 1,3 MILiONS DE PERSONeS HAN REbut ASsISTèNCIA

Des de fa un any, gràcies a aquest tipus d'operacions conjuntes en les zones de més difícil accés del país, més d'1,3 milions de persones han rebut assistència, entre elles,220.000 infants menors de 5 anys.

"Hem pogut veure que la gent està lluitant; només hi havia una mica de peix i uns pocs tomàquets a la venda al mercat, i gairebé ningú tenia els mitjans per comprar-los", va dir Valerie Guarnieri, directora regional del PMA per Àfrica de l'Est i Central, durant la visita a Wau Shilluk.
 
"Necessitem una presència més forta de lesorganitzacions humanitàries en llocs com Wau Shiluk per proporcionar immediatament aliments i suport nutricional, així com per reobrir escoles, garantir el funcionament dels serveis sanitaris i donar suport a la producció agrícola", va afegir
 
Mentrestant, el centre de l'ONU per a la Protecció de Civils a Malakal ha sobrepassat els seus límits de capacitat. La violència i la manca de recursos en les zones rurals han provocat l'arribada d'11.000 persones este mes; el 75 % d'elles són infants. Es calcula que el nombre de persones al centre podria arribar a les 50.000, tot i que està pensat per allotjar-ne18.000.
 
"A aquest ritme, la situació al centre deMalakal es desbordarà, i no podrem de proporcionar suficients serveis i recursos als nens que han travessat un infern per arribar a un lloc segur", va dir Veitch.
 
Si pots, col·labora per ajudar els infants del Sudan del Sud.