Sudan del Sud: les pluges agreugen la situació

La Mónica Apiar Tiir, de 22 anys, va recórrer 650 quilòmetres amb els seus quatre fills mentre escapaven del conflicte a Sudan del Sud.

Van arribar als terrenys del col·legi Mahat aJuba, la capital del país, per instal·lar-s'hi i convertir-lo en la seva llar temporal.

La Mónica i els seus fills conviuen amb unes altres2.400 persones desplaçades pel conflicte que assola Sudan del Sud des del desembre passat.

Amb l'inici de la temporada de pluges, moltes tendes de campanya i refugis improvisatsfiltren l'aigua. La Mònica i les altres dones han de treure l'aigua fora de la tenda per tractar de mantenir el terra sec. És en aquest terra on dormiran.

"Necessitem menjar i un lloc on viure. No podem cuinar per la pluja, no podem encendre foc perquè tot està mullat.No puc alimentar els meus fills. Això és el més urgent", assegura amb preocupació.

Sudan del Sud: el drama dels desplaçats

S'estima que prop d'un milió de sud-sudanesos estan desplaçats al seu propi país. Estan repartits en 174 assentaments tant espontanis com organitzats.

Les organitzacions humanitàries tenendificultats per accedir als assentaments no controlats.

Quan la Mònica va arribar va haver d'esperar dues setmanes abans de rebre ajuda. "Les estores permeten dormir millor i les làmines de plàstic ajudaran a mantenir fora la pluja. El problema serà als costats, perquè només tenim prou fulles per al sostre, però tampoc és un gran problema. Em sento feliç".

A més dels desplaçats, hi ha més de 293.000 refugiats del Sudan del Sud als països veïns des del passat mes de desembre.

Uns 4,9 milions de persones necessiten assistència humanitària.