Sudan del Sud: la violència obstaculitza l'ajuda

Els nous esclats de violència al Sudan del Sud podrien causar el desplaçament de desenes de milers de persones més. Prop de 900.000 persones, la meitat d'elles infants, ja s'han vist obligades a abandonar casa seva.

UNICEF ha alertat que aquestaemergència corre el risc d'esdeveniraclaparadora. Com explica el director de programes d'Emergència, en Ted Chaiban, "estem treballant per evitar el desastre", encara que "el somni de Sudan del Sud corre el risc d'esdevenir un malson per alsinfants del país".

Al final de gener es va signar un acord per al cessament de les hostilitats. No obstant això els combats entre les forces del govern i l'oposició s'han intensificaten les últimes setmanes. S'han produït forts enfrontaments i assassinats en esglésies i hospitals a la ciutat de Malakal.

La lluita s'ha estès més al nord, a l'estat de l'Alt Nil. Ara la preocupació és que 30.000 civils o més es poden veure desplaçats.

S'unirien als centenars de dones, nens i homes que ja pateixen un "accés limitat a aigua potable, sanejament, nutrició i habitatge", recorda Chaiban. Aquestes condicions fan que els nens siguin especialment vulnerables a brots de malalties i a una inseguretat alimentària greu.

Sudan del Sud: la violència continua

Les llars de les famílies que s'han vist obligades a abandonar-les estan sent saquejades. La violència afecta els seus mitjans de subsistència. Els mercats són destruïts.

L'ajuda habitual ha estat interrompuda. 3,7 milions de persones han quedat així en risc d'inseguretat alimentària greu, brots de malalties idesnutrició aguda.

UNICEF aprofita els períodes d'una estabilitat relativa per atendre els desplaçats amb aigua isanejament i serveis de salut i nutrició. L'educació s'intenta reprendre en els llocs on hi ha grans grups de famílies desplaçades. Reprendre les classes és un pas vital per als infants les vides dels quals es veuen interrompudes de manera traumàtica.

A més UNICEF i els seus aliats estan buscant els nens que han quedatseparats de les seves famílies i ofereixensuport psicosocial.

Els infants són els qui més estan patint aquesta violència. Hi ha informes que denuncien greus violacions del dret humanitari. En els dos últims mesos hi ha hagutnens i nenes que han estatassassinats, mutilats,violats, reclutats pels grups armats, han quedat sense llar i orfes.

"El personal d'UNICEF ha presenciat personalment les conseqüències de les atrocitats", diu Chaiban. "No pot haver cap excusa o justificació per a aquesta violència. Els infants i els civils han de ser protegits pel dret internacional".

La lluita ha de parar perquè les organitzacions puguin respondre a les necessitats de la població, que augmentaran quan en les pròximes setmanes comencin les pluges. Moltes carreteres quedaran intransitables i impediran l'arribada de subministraments.

UNICEF ha fet una crida de 75 milions de dòlars (uns 55 milions d'euros) per cobrir les necessitats dels desplaçats del Sudan del Sud durant els primers sis mesos del 2014.