Sudan del Sud: els infants no haurien d'arribar a patir fam perquè el món reaccioni

"El món no hauria d'esperar que es declari la fam mentre aquí els nens moren cada dia", explica el director executiu d'UNICEF, Anthony Lake, després de visitar la ciutat devastada de Malakal, on desenes de milers de persones es refugien en una base de l'ONU.

"Avui hem dit a les mares que han patit pel conflicte, els desplaçaments i la fam que cal evitar que els seus fills morin. Tots hem de fer més, ràpidament, per mantenir els infants amb vida. "

 

Sudan del Sud: que no es repeteixi el que va succeir a somàlia

Els directors executius d'UNICEF que han visitat el país asseguren que temen que el món torni a permetre que es repeteixi el que va passar a Somàlia i a la Banya d'Àfrica fa tres anys, quan les alertes primerenques que indicaven una fam extrema i l'augment de la desnutrició van ser ignorades fins que es va declarar oficialment la fam.

"El PMA, UNICEF i altres aliats en el terreny han estat treballant incansablement per donar suport a aquells que estan patint les conseqüències d'aquest conflicte i estem preparats per fer més i arribar a més gent", explica el director executiu del PMA, Ertharin Cousin.

"Però si volem ampliar ràpidament les nostres operacions i salvar més vides, necessitem més recursos i la comunitat internacional ha d'actuar ara", afegeix.

SUDaN DEL SUd: 50.000 infants podrien morir a causa de la desnutrició

Prop d'un milió d'infants menors de cinc anys necessitaran tractament contra la desnutrició aguda aquest any 2014 al Sudan del Sud, segons UNICEF i el PMA. Si el món falla en la seva tasca d'oferir l'ajuda necessària ara per accelerar i ampliar els esforços que assegurin menjar i nutrició vital, 50.000 nens podrien morir per desnutrició aquest any segons UNICEF.

Encara que el conflicte es localitza en tres estats del Sudan del Sud, una de cada tres persones del país, unes 3,9 milions de persones, s'enfronten a perillosos nivells d'inseguretat alimentària, ja que molts d'ells desconeixen quan i com aconseguiran el seu proper àpat.

L'incessant cicle de violència al Sudan del Sud, que ha causat el desplaçament de més d'un milió de persones dins del país, més de la meitat d'ells nens, ha interromput els treballs agraris i el subministrament de serveis socials, el comerç, i les operacions dels mercats, fet que ha provocat la pèrdua massiva del manteniment de moltes persones.

A més, la manca d'accés a cures mèdiques, aigua potable i instal·lacions de sanejament adequat sotmeten als infants a un alt risc de patir desnutrició aguda. La situació s'agreuja pels riscos a què s'enfronten els treballadors humanitaris per arribar als nens i les famílies que més ho necessiten a causa dels enfrontaments, la manca d'infraestructures, el nombre limitat de col·laboradors i la manca de finançament.