Sudan del Sud: els casos de còlera es multipliquen

El nombre de casos de còlera registrats al Sudan del Sud està augmentant ràpidament.

Després del brot sorgit la setmana passada lamalaltia s'ha estès de manera preocupant fins a afectar dos estats: Jonglei i Alt Nil. Elscasos s'han duplicat cada dia.

Fins ara s'han tractat 130 casos. Tres persones han mort i desenes d'infants estan afectats. 

UNICEF ha ajudat a crear un centre de tractament contra el còlera i ha distribuïtmedicines, equips de protecció i altresequipaments.

Alhora es realitzen mesures preventives per evitar que la malaltia s'estengui per tot Sudan del Sud. Per exemple centenars de persones han estat formades per conscienciar imobilitzar les comunitats.

Altres de les accions realitzades per UNICEFsón:

  • Subministrament d'aigua potable i sanejament al centre de tractament del còlera i a la resta del país.
  • Distribució d'equips mèdics i higiene,sals de rehidratació oral i clora les autoritats i ONG amb presència a Juba .
  • Instal·lació de carpes per atendre els pacients.
  • Distribució de milers de litres d'aigua potable i combustible per garantir el subministrament elèctric que permeti tractar els pacients.
  • Formació de centenars de treballadors sanitaris, mestres, líders comunitaris i voluntaris sobre prevenció del còlera.
  • Distribució de kits contra malalties diarreiques.
  • Conscienciació massiva a través de campanyes informatives de salut pública. Es realitzen en cinc idiomes mitjançant la ràdio, pancartes, cartells i activitats.
El brot s'ha produït tot i que 80.000 persones han estat vacunades contra el còlera.
 
UNICEF portava advertint des de gener del risc d'un brot de còlera, a causa de l'amuntegament en elscampaments on es refugien les persones que han fugit de la violència. L'inici de la temporada depluges també ha contribuït a l'aparició de la malaltia.
 
"La gravetat de l'epidèmia de còlera és només una prova queel país està fallant als seus nens", explica el representant d'UNICEF al Sudan del Sud, Jonathan Veitch. "El còlera és una pressió afegidaque afecta els més vulnerables, la salut dels quals ja estava afectada per la crisi nutricional".
 

la meitat de la població, afectada pel conflicte

Si no s'intensifiquen els programes nutricionals, 50.000 infants podrien morir de desnutrició.

A més 740.000 menors de cinc anys corren el risc de patirinseguretat alimentària. Molts ja estan començant a menjar plantes silvestres com ara plantes i herbes.

També són víctimes de laviolència, de la qual ha fugit més de mig milió d'infants.

Les dones i nenes són agredides sexualment cada vegada amb més freqüència i són objectiu de laviolència de gènere. Les escoles i els hospitals estan sent atacats i utilitzats.

Més de 9.000 nenshan estat reclutats per grups armats d'ambdues parts. Milers d'infants han estat separats de les seves famílies, forçats a fugir a altres parts del Sudan del Sud o a països veïns.

Segons ha declarat el secretari general de les Nacions Unides, la meitat dels12 milions d'habitants del Sudan del Sud hauran fugit, patirandesnutrició o hauran mort al final d'aquest any.

Almenys la meitat són infants, víctimes innocents d'un conflicte que s'agreuja cada dia i que afecta especialment els més petits.

Prop del 80 per cent dels nens menors de cinc anys en els tres estats afectats pel conflicte, Jonglei, Alt Nil i Unity, està en risc de contraure malalties i de morir.

Sudan del Sud: es necessiten fons

"El somni d'un Sudan del Sud segur ipacífic s'està convertint en unmalson per als seus nens", va dir ladirectora executiva adjunta d'UNICEF, Yoka Brandt. "Necessiten assistència humanitària; necessiten que els seus líders protegeixin les seves vides, els seus drets i el seu futur, i necessiten que el món els escolti i exigeixin actuar en nom seu". 
 
A causa d'aquesta deteriorada situació que pateix el país lesnecessitats de finançamentd'UNICEF han augmentat considerablement des de començaments d'any. 
 
UNICEF necessita urgentment 10 milions de dòlars per continuar amb eltreball humanitari que està duent a terme i per augmentar el treball de prevenció del còlera.