Sudán del Sud: el desafiament d'atendre a infants i mares.

Sudán del Sud  s'afronta a molts desafiaments relacionats amb la prestació d'atenció sanitària, sobretot, la maternoinfantil. Només el 19% dels naixements són atesos per personal qualificat lo que augmenta els riscs.

A més, hi ha gransdesigualtats en l'accés a l'atenció mèdica entre les zones urbanesi rurals: lesdones i infantsde les àreesrurals són els més perjudicats."La mortalitatmaterna alSudan del Sud és una de les més elevades del món", va explicarRomanus Mkerenga, Capde Salut i Nutrició d'UNICEFal Sudan del Sud. "Setze maresmoren cada diaa causa de complicacions de l'embaràs. Totesaquestes morts podrien haver previngut si han tingut auxiliarsde part capacitats "."El major problema de les donesdurant el partés la falta de transport", explicaEstrina Zacharia, una llevadora que treballa a l'hospital de Torit, la capital estatal, més de 16anys. "Aquells que viuenlluny, arriben a l'hospital moltfebles. Algunes vegades elnadó jaés mort al ventreo neixviu amb la nostraassistència, i les mares estan molt febles ".

Augmenta el nombre de clíniques a tot el país

Davant d'aquesta situació, UNICEF ofereix formació per als treballadors de la salut, així com l'equip mèdic i de transport necessari perquè les dones es puguin desplaçar. "Hem vist créixer el nombre de clíniques prenatals a tot el país", afirma Mkerenga. "La qualitat dels treballadors de la salut està millorant, així com la distribució de subministraments, medicines i la formació a les mares sobre la importància de rebre atenció mèdica". Portar atenció mèdica bàsica a la població, especialment a les zones rurals, és l'única manera de superar l'elevada taxa de mortalitat materna al Sudan del Sud: el futur del país depèn de la salut i supervivència dels nens i les seves mares.

Lugina Michael explica com va arribar a torit per rebre atenció mèdica

Lugina Michael procedeix d'unaregió muntanyosaa uns 80 quilòmetres de Torit, la capital estatal. La zona només és accessible per una pistade terra, que dificulta a lesfamílies pobresel desplaçament.Quan Michaelva arribar a l'hospital de Torit estava en tan mal estat que les llevadorescreien que havien de practicar una cesària. "Vaig estar patint dolors a casa durant cinc dies", relata. "Finalment vam aconseguirun vehicle i emvan portar aquí el mateix dia.Quan vaig arribar no sabia quina hora era i què em passava ".A diferència d'altres centres de salut de laregió, l'hospital de Torit una aladedicada a la salut maternoinfantil, i ofereix serveisintegrats que inclouen atenció prenatal, immunització, proves de VIH / SIDA i assessorament, així com serveis per a la prevencióde la transmissió de VIH de mare a fill.UNICEF dóna suport a l'hospital amb capacitació per a les llevadores, assistència en la construccióde nous pavellonsi la distribucióde subministraments bàsics com les vacunes.