Sudan del Sud: el conflicte s'agreuja

Durant l'última setmana diversos infants has estat assassinats a Sudan del Sud

Els infants són el col·lectiu més vulnerable en qualsevol conflicte o enfrontament.

Alguns han mort com a conseqüència d'un atac contra la població desplaçada i altres per haver quedatatrapats en el foc creuat o per haver estat reclutats per grups armats.

Encara no es coneix el nombre exacte de nens que es troben entre les desenes de persones que van ser assassinades durant l'atac de dijous passat a desplaçats interns, però tots ells es trobaven en un centre de l'ONU per a la Protecció de Civils ubicat a la ciutat de Bor, al centre del Sudan del Sud.

"Nens completament indefensos van ser atacats en un lloc on haurien d'haver estat fora de perill", ha dit Jonathan Veitch, representant d'UNICEF al Sudan del Sud."El trauma que pateixen els nens que viuen en aquestes circumstàncies és indescriptible", ha afegit.

Durant els intensos combats que van tenir lloc a principis d'aquesta setmana al centre petrolier de Bentiu, centenars de nens van fugir a la base de l'ONU buscant protecció.

Paral·lelament, altres van ser vistos carregant armes, vestits d'uniforme en unitats militars i també realitzant entrenament militar.

Sudan del Sud: els infants viuen una situació desesperada

Un jove de 16 anys, que havia estat reclutat feia tres mesos per un grup armat, va resultar ferit durant els combats. La seva família el va portar al centre de l'ONU per a la Protecció de Civils, on va rebre tractament mèdic.

D'altra banda, una nena de set anys que va presenciar l'assassinat de la seva família en un hospital i un nen de 14 anys que va resultar ferit durant un tiroteig van aconseguir sobreviure al centre de Nacions Unides.

"Aquest és un combat ferotge i brutal d'infanteria, de manera que els infants no han de ser usats com a instruments en aquest conflicte", va assegurar el representant d'UNICEF, Jonathan Veitch. "Parlem del dany que patiran a llarg termini els nens que són reclutats, però en aquest moment, el principal temor és per les seves vides. Aquells que estan en posicions de comandament i de lideratge tenen el deure de mantenir els nens fora de perill i prendre totes les mesures necessàries perevitar que els nens formin part de grups i forces armades".

A causa de la inseguretat que pateix Sudan del Sud és impossible saber el nombre exacte de nens reclutats al país encara hi ha informes que indiquen que la xifra és molt alta.

Tant la legislació nacional sud sudanesa com la internacionalprohibeix el reclutament forçat o voluntari, així com el segrest de persones menors de 18 anys per formar part d'un exèrcit regular o d'una milícia informal.