S.M. la Reina Letizia presideix la seva primera reunió com a Presidenta d'Honor d'UNICEF Comitè Espanyol

Sa Majestat la Reina Letizia ha presidit aquest matí la seva primera reunió del Patronat d'UNICEF Comitè Espanyol com a Presidenta d'Honor de l'organització. Letizia ha estat acompanyada en aquest acte per la secretària d'Estat de Serveis Socials i Igualtat, Susana Camarero.

 
Durant la sessió, diferents membres del Patronatd'UNICEF Comitè Espanyol, presidit per Carmelo Angulo, van informar a SM la Reina sobre les prioritats de l'organització i el seu pla estratègic per seguir aconseguint resultats positius per a la infància més vulnerable.

El president d'UNICEF Comitè Espanyol va voler agrair a Sa Majestat la Reina Letizia el compromís de la Casa Reial "amb l'agenda de la cooperació, el desenvolupament i la solidaritat i, avui, en particular, el compromís permanent de Sa Majestat amb les causes de la infància i les famílies vulnerables, així com el seu suport a UNICEF ".

Durant la seva intervenció, Carmelo Angulo va subratllar la importància de la Convenció sobre els Drets de l'Infant (CDN) "com a instrument, guia i inspiració del nostre treball, que ha permès i permet canvis reals en les vides de milions de nens i una millora substantiva universal de les polítiques d'infància i família ". Encara que, com va afegir, "encara queden grans reptes d'abordar com el de la supervivència infantil: encaramoren cada dia 17.000 infantsmenors de 5 anys per causes que es poden evitar".

Per abordar els reptes que enfronta la infància, Carmelo Angulo va destacar el treball global de l'organització, que, recolzada pels governs i per milions de socis, donants i aliats, dedica els seus esforços a 3 línies de treball: elsprogrames de desenvolupament en mésde 150 països;les emergències, que el 2013 van suposar la resposta d'UNICEF a les necessitats de milions d'infants afectats per 289 situacions d'emergència en 83 països; i l'impacte de la crisi en la infància i les famílies dels països de renda mitjana i alta.

Per la seva banda, el director executiu d'UNICEF Comitè Espanyol, Javier Martos, va resumir els principals resultats de l'organització el 2014, any en què es van superar els300.000 socis a Espanya, "una fita històrica per la que volem expressar el nostre agraïment i reconeixement a lasocietat espanyola".

"Els nostres socis, aliats i donants són una mostra dels valors de la nostra societat i de la seva creixent compromís amb els drets de la infància fins i tot en temps difícils. Aquest suport ens motiva i ens obliga a seguir treballant per a que els drets de la infància es converteixin un dia en principis perdurables per a la Humanitat i en aquest camí seguim treballant, amb objectius com la imprescindible integració dels drets dels nens i les nenes en elsObjectius de Desenvolupament Sostenible", ha afegit.
 

INFÀNCIA A ESPANYA: PER UN PACTE D'ESTAT

La reunió extraordinària del Patronat va comptar també amb la intervenció de Juan José Almagro, vicepresident d'UNICEF Comitè Espanyol, que va fer èmfasi en la situació de la infància a Espanya. Des de l'organització es treballa per conscienciar sobre la necessitat urgent d'un Pacte d'Estat que blindi els drets dels infants a Espanya i que asseguri el seu benestar i la igualtat d'oportunitats.

Per la seva banda, la vicepresidenta segona, Carina Szpilka, va abordar el projecte de digitalització de l'organització i l'impacte que aquest tindrà en el treball d'UNICEF Comitè Espanyol.

En finalitzar la reunió, Carmelo Angulo va lliurar a SMla Reina, com a recordatori de la seva primera reunió com a Presidenta d'Honor d'UNICEF Comitè Espanyol, una làmina de la Convenció sobre els Drets de l'Infant comentada perMafalda i signada pel seu creador,Quino, Premi UNICEF Comitè Espanyol 2009 "Cultura a favor de la Infància ".Posteriorment, SM la Reina va saludar a tot elpersonal i voluntariat que treballen a la seu d'UNICEF Comitè Espanyol.

SM la Reina ja havia manifestat expressament la seva disposició aparticipar de manera activa en eltreball d'UNICEF i del seu Comitè Espanyol quan el Patronat de l'organització va ratificar el seu nomenament com a presidenta d'Honor el passat setembre. Aquest mateix mes, SM la Reina va mantenir una reunió a Nova York amb el màxim representant d'UNICEF: el seu director executiu, Anthony Lake. La reunió del Patronat en què ha participat avui ha estat la primera a la qual ha assistit.
 
Fins l'any passat i durant més de 40 anys, la Presidència Honorífica d'UNICEF Comitè Espanyol va ser ocupada per laReina Sofia, que va participar de forma molt activa tant en activitats públiques de l'organització com en reunions del seu Patronat. Des que acceptés el càrrec el 1971, van ser molt nombroses les ocasions on va demostrar el seu compromís pel benestar dels nens i nenes i pel respecte dels drets de la infància recollits en la CDN.