Síria: milers d'infants privats d'educació

Gairebé dos anys després de l'inici de la crisi de Síria, la intensitat de la violència està posant en greu perill l'educació de centenars de milers d'infants.

Una cinquena part de les escoles del paíshan patit danys o estan sent utilitzades com arefugi per als desplaçats.

A les ciutats on el conflicte ha resultat més intens,alguns infants ja han perdut gairebé dos anys d'escolaritat.

"El sistema educatiu a Síria està trontollant per l'impacte de la violència [...]. Síria s'enorgullia de la qualitat de les seves escoles. Ara està veient com allò assolit durant anys retrocedeix ràpidament", ha manifestat Youssouf Abdel-Khelil, Representant d'UNICEF Síria.

L'avaluació realitzada per UNICEF el passat desembre al sistema educatiu sirià revela, entre altres aspectes, que:

  • Almenys 2.400 escoles han estat danyades o destruïdes, incloent 772 a Idlib (el 50% del total), 300 a Alep i altres 300 a Deraa.
  • Més de 1.500 escoles estan sent usades com arefugis per a desplaçats.
  • Més de 110 professors i altre personal han estat assassinats i molts altres no es presenten al treball. A Idlib, per exemple, l'assistència de professors no supera el 55%.
  • A Alep, l'assistència dels alumness ha caigut fins al 6 %.
  • Algunes escoles han estatutilitzades per les forces armades i grups implicats en el conflicte.
 
D'altra banda, a causa de la greu situació d'inseguretat,molts pares es mostren reticents a enviar els seus fills al col · legi.
 
No obstant això, en àrees que acullen un alt nombre de famílies desplaçades, les classes estan massificades, i alberguen en ocasions a més d'un centenar d'estudiants.
 
"Estar a l'escola fa que els nens se sentin segurs i protegits, i brinda als pares esperances sobre el futur dels seus fills [...]. Per això, tants pares amb els quals parlem assenyalen l'educació com la seva màxima prioritat", va dir Abdel -Khelil.

EL TReball D'UNICEF

Per tal d'abordar les necessitats educatives dels infants a Síria, UNICEF està donant suport a més de 170 centres escolars a Homs, Deraa, Damasc Rural, Tartous, Lattakia, Hama i Quneitra.
 
Els centres permeten a uns 40.000 nens rebreclasses de recuperació que tant necessiten i participar en activitats recreatives. A més, UNICEF està proporcionant materials d'ensenyament i aprenentatge, i està rehabilitant les escoles danyades.
 
Tanmateix, es necessita 1 milió de dòlars(més de 760.000 euros) per mantenir els centres oberts i equipats fins a finals de maig. En total, UNICEF necessita20 milions de dòlars (15.350.000 d'euros) per als seus programes educatius a Síria durant el primer semestre de l'any, dels quals només s'han rebut més de 3 milions (uns 2,3 milions d'euros) .
 
Les prioritats en educació d'UNICEF a Síria inclouen: proporcionar material escolar a 1 milió d'infants; augmentar l'accés a l'educació de 150.000 nens, especialment entre els desplaçats interns; donar suport emocional a 300.000 infants i subministrar aules prefabricades per augmentar l'assistència i donar suport a la represa de les activitats educatives.