Síria: les comunitats locals a Damasc donen suport als desplaçats per la violència

Razan Rashidi, Oficial de Comunicació d'UNICEF a Damasc, Síria, descriu com la població s'ha convertit en un aliat essencial de les organitzacions internacionals en la resposta a la crisi.

Razan Rashidi

S'estan vivinttemps molt difícils per a tots a Damasc, especialment per als nens, que són sempre els més vulnerables. Milers de persones han hagut d'abandonar les seves llars perbuscarrefugi en zones més segures, sovint en escoles i mesquites.

Durant el cap de setmana,dotzenes d'escoles a Damasc i els seus voltantsestavenplenesde famílies desplaçades. Els voluntaris de les comunitats localside laMitja Lluna Roja Àrab deSíria (SARCper les sigles en anglès) estan treballant dia i nit per proporcionarassistència a aquesta població i estan fent una feinaincreïble. Una tasca que realitzen en col · laboracióamb UNICEF i els seus aliats locals.

La població ha formatgrups de rescat iauxili en els veïnats per acollir elsdesplaçats.

Les famílies sirianes es refugienen escoles i mesquites 

Els joves estan especialment involucrats en l'ajuda.Alguns d'ells busquen a aquelles persones que necessitenun lloc on quedar-se per dur-los a les escoles i mesquites que s'estanutilitzant com a refugis.

En un d'aquests llocs vaig conèixer Oum Mustafa. Ella em va dir que després de fugir amb la seva famíliade casael dimecres,van haver de passar la nit en un parc públic. I va afegir: "L'endemà, alguns joves ens van acompanyar a una escola." "Em sento molt afortunada de que les meves tres filles, la meva nadó i la meva família estiguin amb mi".

Una altra dona refugiada a l'escola mirava la seva filla de 9 anys,que dormia sobre un fi matalàs a terra. "M'alegro que estigui adormida", va dir. "Ja saps,no hemdormitdurant les últimes tres nits, perquè el so dels bombardejos i els helicòpters era tan fort que semblavaque estava a casa nostra".

Diverses persones hanacollit les famílies desplaçades enles seves pròpies llars. Però tota aquesta generositat cada cop ésmésdifícil de sostenir,ja que amb el tancament de moltes botigues, les famílies no poden comprar suficients aliments, i per tant tenen més problemes per acollira altres persones.

UNICEF dóna suport a lesfamílies desplaçades

Les condicions en què es troben lesescoles no són bones.En la que es troba ubicada a Masaken Barzeh, unes 600 persones comptennomésamb setbanyspetits. Els nouvinguts fan tot el possible per mantenir l'escolaneta,perònecessiten productes de neteja. Per aquesta raó, UNICEF els està donant suport mitjançant el subministrament de kits d'higieneque contenen xampú, tovalloletes sanitàries, sabó,tovalloles i altres articles d'higiene personal.

De vegades, també els nens col · laborendavantla greusituació que s'està vivint. Em vaig trobar amb la Maya de 14 anysd'edat, que havia hagut de canviar de casa dues vegades,juntament amb els set membres de la seva família.Es diua simateixa una "experta en higiene".Elsvoluntaris estaven tan impressionats amb els seus coneixements quevan acordar nomenar a la Maya la seva representant a l'escola per sensibilitzar sobre la importància d'unabona higiene. "Els nens més petits m'escolten, però no estic segura que ho facin les persones grans",diula Maya somrient.

Un altre problema ésmantenir els nens ocupats. Fa massa calor per córrer al pati i no hi ha res amb quèjugar. Davant d'aquesta situació, UNICEF està proporcionant a les escoles kits d'esbarjo i kits d'esporta través dels seus aliats locals i de la Mitja Lluna Roja Àrab de Síria per ajudar elsnensa suportar la situació.