Síria: invertir en educació per protegir una generació d'infants

En l'últim any, 770.000 infants afectats per la crisi de Síria han continuat els seus estudis a través de diferents formats i gairebé 660.000 nens han rebut suport psicològic.

"Ajudar els infant de Síria és invertir en el futur del país, ja que els nens d'avui seran els metges, professors, advocats i líders del demà. Apostar per aquesta generació consisteix a ajudar-los a adquirir les capacitats i el coneixement que necessitaran per reconstruir les seves comunitats quan torni la pau", explica el director executiu d'UNICEF, Anthony Lake. "Hem de curar els seus cors i les seves ments. I hi ha molt més per fer".

La crisi de Síria està posant en risc una generació sencera d'infants, segons adverteix un informe d'avaluació publicat ahir per la iniciativa No Lost Generation (No a una generació perduda) en una trobada entre governs, ONG i aliats de les Nacions Unides, que s'ha mantingut paral·lelament a l'Assemblea General de l'ONU.

La trobada a la seu d'UNICEF coincideix amb l'aniversari de la crida que van fer aquests aliats fa un any, en el marc de l'Assemblea General de l'ONU, per evitar la pèrdua d'una generació sencera de nens sirians. Des de llavors, s'han aconseguit importants avenços en portar suport educatiu i de protecció a més infants, malgrat els constants enfrontaments, l'augment dels desplaçats i l'empitjorament de les condicions de vida de moltes famílies.

SÍria: avENÇOS en educació I protecció

  • Als països veïns que acullen refugiats sirians, la matriculació en educació formal i no formal va augmentar des dels 169.500 alumnes el 2013 als 489.000 el 2014. 
  • 128.000 alumnes han rebut suport per assistir a l'escola en zones de guerra a Síria
  • El 2014, 72.000 nens dins de Síria i 587.000 nens refugiats que viuen en països d'acollida han rebut suport psicosocial
  • 200.000 cuidadors al Líban han rebut programes de suport dissenyats per promoure un entorn educatiu i prevenir el maltractament infantil
L'informe assenyala que els adolescents són particularment vulnerables, ja que acumulen ràbia i frustració per la seva situació, fet que els fa més susceptibles d'adherir-se a grups armats. És fonamental generar oportunitats per evitar que caiguin en la violència i el conflicte
 
La iniciativa No Lost Generation va fer una crida de 689 milions d'euros el 2014 per a serveis d'educació i protecció a Síria i els països d'acollida. A dia d'avui, s'han recaptat 234 milions d'euros, fet que suposa una bretxa de 455 milions fins a aconseguir l'objectiu marcat.