Set països africans redueixen a la meitat les infeccions per VIH en infants

Set països de l'Àfrica subsahariana (Botswana, Etiòpia, Ghana, Malawi, Namíbia, Sud-àfrica i Zàmbia) han reduït les noves infeccions per VIH en nens en un 50% des de 2009, segons un nou informe sobre el Pla Mundial per eliminar les noves infeccions per VIH en infants per al 2015, així com per mantenir amb vida les seves mares (Pla Mundial).
 
Altres països, com Tanzània i Zimbàbue, estan realitzant també progressos substancials. Segons l'informe, hi va haver 130.000 noves infeccions per VIH en nens en els 21 països prioritaris del Pla Mundial a l'Àfrica, un descens del 38% des de 2009.
"El progrés en la majoria dels països és un fort senyal que, amb els esforços ben centrats, cada nen pot néixer sense VIH", va dir Michel Sidibé, director executiu del Programa Conjunt de Nacions Unides sobre VIH / SIDA (ONUSIDA).
 
"Però el progrés s'ha estancat en alguns països amb un gran nombre de noves infeccions per VIH. Hem d'esbrinar per què i eliminar els colls d'ampolla que impedeixen ampliació", ha afegit.
 
Amb una disminució del 76% des del 2009, Ghana va registrar el major descens de la taxa de noves infeccions entre nens. No obstant això, el ritme de disminució d'alguns dels països prioritaris del Pla Mundial ha estat lent i a Angola, per exemple, les noves infeccions per VIH fins i tot han augmentat. Les noves infeccions entre els nens de Nigèria, que compta amb el major nombre de nens que s'infecten del VIH, es van mantenir pràcticament sense canvis des del 2009. Sense una acció urgent, a Nigèria no es podrà assolir l'objectiu global per al 2015.
 
"Tenim les eines necessàries per assolir els objectius del Pla Mundial, i les dades recents mostren que estem avançant cada vegada més cap a la seva realització", segons Eric P. Goosby, Coordinador Mundial de la SIDA als Estats Units.
 
encara QUEDA MOlt PeR fER
L'informe, però, també revela que només la meitat de totes les dones lactants que viuen amb VIH o els seus fills reben medicaments antiretrovirals per prevenir la transmissió del VIH de mare a fill. En aquest sentit, recorda que la lactància materna és fonamental per garantir la supervivència del nen i fa especial èmfasi en la necessitat urgent de proporcionar tractament antiretroviral durant el període de la lactància.
 
Més de la meitat dels nens que són susceptibles de rebre tractament a Sud-àfrica i Swazilàndia aconsegueixen accedir-hi. Al Txad, Etiòpia, Ghana, Kenya, Malawi, Nigèria, Sud-àfrica, Tanzània i Zimbàbue s'ha duplicat el nombre d'infants que accedeix a tractament del 2009 al 2012.
 
Si bé l'informe destaca que el nombre de nens que necessiten tractament contra el VIH es reduirà, s'han de prendre mesures urgents per millorar el diagnòstic precoç del virus en els nens i garantir l'accés oportú al tractament antiretroviral.
 
El nombre de dones embarassades que viuen amb VIH i que reben tractament antiretroviral ha augmentat des del 2009. A Botswana, Ghana, Malawi, Namíbia, Sud-àfrica, Swazilàndia i Zàmbia, més del 75% de les embarassades susceptibles de tractament reben teràpia antiretroviral i més del 50% a Kenya, Lesotho, Tanzània i Zimbàbue.