Sahel: s'aconsegueix evitar una catàstrofe

Un informe d'UNICEF estima en 850.000 el nombre d'infants que han rebut tractament contra la desnutrició aguda greu a nou països de la regió del Sahel durant aquest any.

UNICEF va advertir al desembre de 2011 que 1,1 milió de infants patien desnutrició aguda greu al Sahel i necessitaven una assistència especialitzada. Gràcies a una resposta coordinada s'ha portat a terme una de les respostes humanitàries més grans a la regió, la qual cosa ha aconseguit evitar una catàstrofe.

"Amb la nostra experiència a la regió sabiem que ensenfrontariem a greus desafiaments per a arribar a tots els nens", ha dit Manuel Fontaine, Director en funcions d'UNICEF a la regió. "Es va evitar una catàstrofe. Però no hauriem de ser complaents, per què encara hi ha nens que moren per causes evitables."

"A més, l'experiència de 2012 ens suggereix que potser estem subestimant amb regularitat el veritable número de nens que pateixen. Tots hem de buscar solucions més dinàmiques per a aconseguir que les comunitats tinguin major capacitat de resistència i de fer front a múltiples impactes", va afegir Fontaine.

LES FAMÍLIES TRIGUEN ANYS EN RECUPERAR-SE

Tot i que sembla que les plujes estan produïnt millors collites a la major part de la subregió, les famílies poden trigar fins a dos anys en recuperar-se de la pèrdua d'animals i d'haver de pagar alts preus pels aliments durant molt de temps.

A més, la desnutrició infantil és una condició que erosiona de forma permanent la capacitat d'absorció de nutrients, fins i tot quan hi ha menjar disponible que és considerat apropiat pels adults.

"Desafortunadament no existeix vacuna contra la desnutrició aguda greu", ha dit Fontaine. "Pot ser que molts nens de les famílies més pobres del Sahel hagin d'enfrontar-se a cicles que regularment posaran les seves vides en perill. Al 2012 l'enorme esforç realitzat va suposar que fossim capaços de brindar les cures necessàries a cada nen que va poder arribar a un centre de tractament. Però hem d'arribar a una situació en la que existeixin uns sistemes més robustos i que els centres de tractament rebin cada cop menys nens".

Nota: Aquesta és una xifra estimativa, que s'ha obtingut prenent com a referència els 730.000 nens menors de cins anys que han sigut tractats des de gener fins a finals de setembre.