Sahel: la Sadia es recupera de la desnutrició

La Toma Daoubou, de 22 anys, viu amb els seus fills i el seu marit en un poble situat entre turons rocosos. Per la carretera de terra que arriba al poble hi ha un trànsit diari de vaques, camells, cabres, carros de rucs i per ella passen cada dia grups de dones que caminen amb les collites de cacauets recent recollides sobre els seus caps.

La família depèn principalment de les collites de cacauet, blat de moro, mongetes, llavors de sèsam, però el marit de la Toma també ha hagut de buscar feina com a conductor en una ciutat propera: "L'any passat, va ser molt difícil. Totes les collites es van fer malbé. El poc que va sortir bé s'ho van menjar les plagues de llagostes". Avui, la Toma camina amb el seu nadó, la Sadia, de 13 mesos, que es recupera de desnutrició aguda, cap a uncentre de nutrició nou que s'ha obert amb el suport d'UNICEF i del govern. La seva mare explica que fa tres mesos que està malalta, i que al principi va acudir a un curandero que li va prescriure un remei d'arrels i fulles. Però la Sadia no va millorar, i la Toma va començar a espantar-se: "Vaig pensar que s'anava a morir", diu.

“aquest centre de salut és fantàstic”, diu la Toma

La Toma va sentir a parlar d'aquest centre quan un equip de treballadors de la salut va visitar el seu poble per analitzar els infants que patien desnutrició. Ara la Toma camina cap a la clínica per a la revisió mensual de la Sadia. "Jo vaig portar la meva filla aquí quan tossia i vomitava. Aquest centre de salut és fantàstic. Ja l'he portat quatre vegades i està molt millor tot i que encara tus una mica". Quan arriba a la clínica, un treballador de salut explica amb un altaveu a les mares els beneficis de la bona higiene i altres pràctiques de salut que poden realitzar a casa, inclòs l'ús de les mosquiteres. El treballador de la salut subjecta un cartell amb diferents dibuixos d'aliments explicant com poden alimentar els nadons després de 6 mesos delactància materna exclusiva.

la Sadia s'ha engreixat quasi un quilo

En les últimes tres setmanes, la Sadia s'ha engreixat gairebé un quilo: "Crec que aquests centres donen vida als nostres fills. La Sadia no podia menjar abans d'anar al centre, i ara, des que hi anem, ho fa". Després de pesar i mesurar la Sadia i passar per la consulta de la infermera, la Toma recull la seva ració d'aliment terapèutic de la setmana per a laSadia.És hora de sopar quan la Toma arriba a casa. Amb la Sadia a la falda, prepara el menjar de la família. La Sadia gateja i juga: "Abans, no podia seure, no podia jugar. Ara fa tot això! ", diu la Toma. Quan li diem si té alguna pregunta per a nosaltres, la Toma ens respon: "Aquest és un missatge per a la gent que ens ha ajudat. Vull saludar-los i dir-los que han ajudat a salvar les vides dels nostres infants al nostre país".