Sahel: 250.000 nens tractats contra la desnutrició

Durant els quatre primers mesos d'aquest any gairebé 250.000 nens menors de cinc anys han rebut tractament contra la desnutrició aguda greu, com a part del treball d'UNICEF per fer front a l'emergència nutricional a la zona. No obstant això, encara se segueixen necessitant fons per arribar a tots els nens afectats per la greu crisi nutiricional que afecta la regió.

Es calcula que almenys 1,1 milions de nens necessitaran tractament, de manera que el nombre de centres especialitzats, capaços de fer front a la crisi, ha augmentat a 5.200. En els propers tres mesos es preveu que les necessitats dels nens augmentin, perquè la regió es troba ara en el període de major sequera i aridesa de l'any.

A més, el conflicte a Mali, que ha obligat a 170.000 persones a fugir de casa cap a tres països veïns, està creant noves demandes i problemes per garantir l'accés segur de l'ajuda. 167.000 persones més s'han vist obligades a desplaçar-se a altres zones del país.
 

Necessitat de fons per continuar salvant vides

Per al que queda d'any, UNICEF necessita 146 milions de dòlars (116.450.000 d'euros) per seguir treballant en una resposta completa i integrada a les necessitats de la crisi nutricional, de l'emergència de Mali i l'amenaça del còlera i altres epidèmies. Fins al moment s'han aconseguit 93 milions de dòlars (74.040.000 d'euros) per al treball d'emergència d'UNICEF a la regió.

"No hi ha cap mena de dubte que els fons aconseguits a principis d'aquest any ens han ajudat molt per estar preparats i salvar vides", ha dit el director d'UNICEF per a l'Àfrica Occidental i Central, Manuel Fontaine.

"A tot el Sahel estem fent front a múltiples necessitats per salvar vides i ajudar els nens, i la crisi de Mali ha posat a més nens en perill. Fins ara, hem rebut fons principalment per a la resposta immediata en nutrició. Però la falta de fons per a la resta del treball ens impedeix fer tot el que podem pels nens i els seus pares en aquest moment de gran necessitat ", va dir.
 

UNICEF té com a objectiu donar una resposta integral 

Els nens que viuen al nord de Mali estan en situació de risc, havent de fer front a abusos, falta d'accés a l'educació o al reclutament en grups armats. Cal fomentar els programes educatius en els nou països afectats per la crisi nutricional, perquè els nens de les comunitats més pobres estan abandonant les escoles.
 
A més s'han de dur a terme campanyes de vacunació per prevenir epidèmies. Des de començament d'any, més de sis milions de nens han estat vacunats contra el xarampió i més de nou milions han rebut mosquiteres tractades amb insecticida per reduir el risc de malària. És fonamental posar en marxa les mesures necessàries abans de les pluges per evitar brots de còlera, ja que la malaltia és endèmica en moltes zones afectades per la crisi.
 
Segons Nacions Unides, prop de 18 milions de persones estan afectades per la crisi alimentària en els nou països de Sahel. UNICEF va advertir, a finals de l'any passat, que entre 1 i 1,5 milions de nens necessitarien tractament contra la desnutrició aguda greu i va fer una primera crida a l'acció.