República Democràtica del Congo: milers d'infants fugen de la violència

La recent violència a prop de la localitat de Kamango a l'est de la República Democràtica del Congo, ha obligat a més de 66.000 congolesos, aproximadament el 55% dels quals són infants, a buscar refugi a la seva veïna, Uganda.
Molts dels nens refugiats han relatat escenes caòtiques d'atacs armats enmig de la nit, provocant un pànic generalitzat i que membres de la mateixa família fugissin en diferents direccions per evitar ser assassinats. Alguns nens van ser separats dels seus pares i germans enmig de la confusió, fent el seu propi camí cap a la frontera amb Uganda.
 

infants separats de les seves famílies

Almenys 37.037 nens refugiats han estat registrats per la Creu Roja d'Uganda, dels quals 122 són menors d'edat no acompanyats que han estat separats de les seves famílies com a conseqüència de la violència. Fins ara, uns 63 menors d'edat no acompanyats s'han reunit amb un membre de la seva família.
 
La situació humanitària a la qual s'enfronten molts infants a l'est de la República Democràtica del Congo continua sent molt greu. Fins al juny del 2013, s'estima que 4.500 nens romanien a les files de les forces i grups armats, entre ells uns 2.000 a la província de Kivu del Nord. Cap dels responsables del reclutament ha estat processat fins ara. UNICEF també ha rebut informes d'infants morts o ferits com a conseqüència directa dels conflictes actuals.
 

Falta d'accés humanitari

Avui en dia, l'accés humanitari es veu greument obstaculitzat a l'est de la República Democràtica del Congo, fet que fa difícil a UNICEF i els seus aliats donar assistència als qui més la necessiten. Des del 2011 s'han documentat 376 casos de denegació d'assistència humanitària i han estat atacades 113 escoles i instal · lacions mèdiques per les parts involucrades en el conflicte. La tendència és a l'alça i UNICEF fa una crida a totes les parts per assegurar que els infants estiguin protegits contra tota forma de violència, explotació i abús.
 

El treball d'UNICEF

A Uganda, UNICEF està responent a les necessitats immediates dels infantss refugiats congolesos, distribuint equips de material escolar en una maleta i donant suport la represa de les classes a les escoles, allotjant als refugiats, creant Espais Amics de la Infància, proporcionant subministraments de salut , així com vacunes i subministraments que salven vides, aigua, sanejament i higiene.
 
En els últims dos anys i mig a la República Democràtica del Congo, UNICEF i els seus aliats han ajudat a 10.152 nens involucrats en forces i grups armats, amb custòdia temporal, reunificació familiar i reintegració socioeconòmica. Més de 16.000 infants han rebut suport psicosocial i tractament mèdic.
 
UNICEF necessita prop de 7,5 milions de dòlars (uns 5.650.000 euros) per continuar brindant ajuda humanitària als nens refugiats congolesos a Uganda fins a final d'any, a més són necessaris 78 milions de dòlars (uns 58.775.000 euros) per continuar les operacions humanitàries a la pròpia República Democràtica del Congo.