República Democràtica del Congo: més de 600 escoles fetes malbé pel conflicte

A causa dels recents enfrontaments que han provocat el desplaçament de més de 130.000 persones del Nord i Sud de la Província de Kivu, les famílies i les diferents parts involucrades en el conflicte han ocupat o saquejat des de setembre unes 250 escoles de l'Est de la República Democràtica del Congo (RDC), segons informa UNICEF.

Els enfrontaments registrats a Kivu del Nord han provocat danys en més de 600 escoles, la meitat d'elles només en els últims mesos. Des d'abril, almenys 240.000 estudiants han perdut setmanes de classe com a conseqüència del conflicte. UNICEF ha anunciat que els nens han començat a rebre nous kits escolars que van ser distribuits pels aliats locals la setmana pasada.

"El mes pasat, l'accés a l'educació a l'Est de la República Democràtica del Congo va anar de malament a pitjor", va dir Barbara Bentein, Representant d'UNICEF al país. "Algunes escoles que es van veure afectades per la violència a l'abril encara no s'han recuperat. A altres escoles, els atacs han limitat l'accés a l'educació dels nens congolesos. Que tornin a l'escola és vital per a la seva protecció, sobretot en temps difícils. Quan no estan a l'escola, els nens de Kivu del Nord estan més exposats a l'explotació, a abusos o a la posibilitat de ser reclutats.

MOLTEs escOlEs s'estAn uTILITZANT com A refugis

Durant les últimes setmanes, moltes de les persones que han fugit de la violència s'han anat refugiant a les escoles. A quasi totes les aules ocupades, el mobiliari escolar ha patit danys parcials o ha quedat totalment destrossat. Els llibres de text i els pupitres han sigut utilitzats com a llenya. Tot i així, els nens i els mestres estan tornant poc a poc a les escoles.

"Perdre més temps en l'escolarització dels nens seria un desastre", va dir Maker Mwangu Famba, Ministre d'Educació Primària, Secundària i Professional de la República Democràtica del Congo. "Ens preocupa que molts nens puguin tenir dificultats per a posar-se al dia o per fer els seus exàmens, fins i tot que puguin perdre el curs escolar o abandonar. Cada hora compta. Estem intentant assegurar, juntament amb els nostres aliats, que totes les escoles estiguin obertes i en funcionament tan aviat com sigui possible", va afegir Maker Mwangu Famba.

A finals d'aquest any, 80.000 nens de Kivu del Nord rebran kits escolars distribuits pel Ministeri d'Educació del país i altres aliats d'UNICEF, per a que les escoles puguin reprendre les seves activitats. Moltes famílies desplaçades que van començar a tornar a casa tenen por d'enviar els seus fills a l'escola. UNICEF ha fet una crida a totes les parts implicades en el conflicte per a que desocupin les escoles i garanteixin que els nens puguin tenir accés a l'educació de manera segura.

"Com a pare estava molt preocupat pel retard acadèmic que podien patir els meus fills a causa de la crisi. Així que estic encantat de veure que començen les classes un altre cop", va dir Arthur Mwanati Mudimba, pare de sis nens en edat escolar. "Tanmateix, la guerra ha minvat les meves possibilitats econòmiques. Si la situació no millora ràpidament, serà difícil que els meus fills puguin anar a l'escola", va afegir.
 
Com a part de la feina d'emergència d'UNICEF a l'Est de la República Democràtica del Congo està previst donar resposta a les necessitats acadèmiques de 240.000 nens, en col·laboració amb el Ministeri d'Educació Primària, Secundària i Professional, és per això que s'ha fet una crida de quasi 6 milions de dòlars (4,64 milions d'euros) amb la finalitat de finançar les activitats educatives al Nord i Sud de Kivu als pròxims mesos.