República Democràtica del Congo: distribució de subministraments essencials per als desplaçats

Mentre plou amb força a l'est de la República Democràtica del Congo, més de 23.800 famílies desplaçades han començat a rebre subministraments essencials, com teles de plàstic, mantes i roba, en la major distribució d'articles realitzada en anys a la província de Kivu Nord .

"En aquesta època de l'any plou cada dia i cada nit a Goma. Pot fer molt fred", va dir la Bàrbara Bentein, representant d'UNICEF a República Democràtica del Congo. "He vist molts desplaçats construir els seus propis refugis. A molts els segueix faltant un espai adequat on mantenir-se secs i abrigats.Quan els infants es mullen i no poden canviar-se de roba, augmenta el risc d'emmalaltir i contraure malalties contagioses com la pneumònia".

Més de 130.000 persones han fugit

La violència a Kivu Nord en els últims mesos ha forçat a més de 130.000 persones a fugir i buscar refugi amb altres famílies en altres llocs. És freqüent que la gent s'hagi de desplaçar moltes vegades, i perdi el poc que tenia.
 
Les lluites entre les tropes i grups armats, que al novembre es van acostar al campament de Kanyaruchinya, van causar la fugida de unes 5.400 famílies, que portaven la seva roba i les poques pertinences al coll. Mentre el 85% de persones desplaçades a la República Democràtica del Congo viuen amb famílies d'acollida, uns 100.000 es troben en assentaments col · lectius a Goma.
 

S'han distribuït més de 1.000 tones de subministraments bàsics

"Les famílies que es troben en aquests assentaments a Goma necessiten ajuda, i els nostres equips estan preparats per distribuir subministraments de primera necessitat durant dies", va dir Bentein. "L'únic que ens ha impedit realitzar els repartiments, a nosaltres i als nostres aliats, ha estat la inseguretat, ja que alguns assentaments han patit atacs i saquejos per part d'assaltants armats. No vam tenir més remei que retardar la distribució. Però ara que la seguretat ens ho permet, no hi ha temps a perdre".
 
Més de 1.000 tones de subministraments han estat distribuïts simultàniament en els assentaments de Goma i els seus voltants en els últims dies. Gràcies al suport dels aliats, s'ha repartit a cada família: una lona, tres mantes, dos matalassos, un recipient amb 22 litres d'aiguaper rentar, una garrafa de 20 litres, un joc de cuina, un kit d'higiene femenina, tres barres de sabó, sis metres de tela de cotó i nou peces de roba per a nadons, infants i adults.

"No tinc roba de recanvi", va dir la Neema, una nena desplaçada de 12 anys d'edat, que va ser separada dels seus pares quan va haver de fugir del camp Kanyaruchinya al novembre. "Quan he de rentar la meva roba, no sé què posar-me. Els altres nens es riuen de mi. Em sento tan avergonyida que no em sento còmoda per anar a l'escola".
 

UNICEF va coordinar la distribució

El personal d'UNICEF i els seus aliats van treballar dia i nit per coordinar i accelerar la compra i entrega dels subministraments. La setmana passada, 38 camions van arribar a Goma per carretera des de Nairobi (Kenya), amb 42.000 lones, 46.000 matalassos, 15.000 kits no alimentaris, 3.500 mantes i  5.000 kits de cuina. Mitja dotzena de vaixells es van ocupar de trasportar les garrafs d'aigua des de Bukavu a Goma.
 
UNICEF va coordinar aquesta distribució amb més de 210 funcionaris d'altres organismes de l'ONU i organitzacions no governamentals locals, incloent-hi AIDES, AVSI, Care, Caritas Goma, Concern Worldwide, Handicap Internacional, la OIM, IRC, NRC, Oxfam GB, Première Urgence, Save the Children, Solidarités Internacional, OIM, OCHA, ACNUR, UNOPS y el PMA.