República Centreafricana: més de 76.000 persones desplaçades al Txad

La crisi humanitària a la República Centreafricana (RCA) s'estén als països veïns. Més de 76.000 persones, la majoria dones i nens, que fugen de la violència a la RCA cap al Txad necessiten més ajuda amb urgència.
 
"Als punts on arriben els desplaçats, ubicats al llarg de la frontera, he vist sobretot mares i nens que ho van deixar tot a la República Centreafricana en fugir per salvar les seves vides", ha dit en Manuel Fontaine, Director Regional d'UNICEF per a l'Àfrica Occidental i Central, de visita al Txad.
 
"Cada setmana, els nostres equips en el terreny continuen veient persones que creuen la frontera cap al Txad. Molts d'ells, especialment els infants, s'han vist exposats a formes horribles de violència" va afegir Fontaine.
 
Durant els últims dos mesos, UNICEF ha desplegat més personal mèdic i ha ampliat la distribució de subministraments vitals i refugis en els "centres de trànsit", on arriben les persones desplaçades, en col·laboració amb el Govern i altres aliats, entre ells l'agència de refugiats de l'ONU (ACNUR), l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), el Programa Mundial d' Aliments i diverses organitzacions no governamentals.
 

Posar fi a la crisi a la República Centreafricana és la prioritat

Un total de 30.000 persones desplaçades van rebre kits bàsics d'aigua i higiene de mida familiar així com subministraments mèdics, i ara tenen accés a dotzenes de pous d'aigua i 300 latrines d'emergència construïdes per UNICEF. Al sud del Txad, més de 12.500 infants van ser vacunats en campanyes de vacunació massives amb el suport d'UNICEF.
 
Fins ara, 1.062 nens han estat registrats com no acompanyats o separats de les seves famílies. Gairebé la meitat d'ells ja s'ha reunit amb els seus familiars. UNICEF està treballant amb les autoritats i l'OIM per garantir atenció immediata, suport psicosocial i protecció per a aquests nens i nenes desplaçats que, sovint, han passat per una experiència molt traumàtica a la República Centreafricana.
 
"Posar fi a la crisi a la República Centreafricana és la prioritat per mantenir a tots fora de perill", ha destacat Fontaine. "Les enormes necessitats humanitàries al Txad s'incrementaran en les pròximes setmanes. La temporada de pluges s'acosta ràpidament i molts camps de desplaçats es troben en zones exposades a malalties transmeses per l'aigua i les inundacions recurrents. S'ha de prevenir el deteriorament de la situació humanitària que pot comportar l'inici de la temporada de pluges. Hem d' estar preparats no només per a les noves arribades, sinó també per fer front al còlera, el xarampió, la malària, la poliomielitis, les epidèmies de meningitis i les inundacions."
 
En un mes, el nombre de persones que creua la frontera des de la República Centreafricana al Txad ha crescut més del doble.
 
No obstant això, la manca de finançament està esgotant la capacitat d'UNICEF i d'altres organitzacions de proporcionar assistència per salvar vides i donar suport als esforços d'emergència posats en marxa per les autoritats governamentals i els organismes humanitaris. UNICEF ha recaptat només 2.000.000 dels 14 milions de dòlars necessaris per satisfer les necessitats immediates. 
 
Les organitzacions humanitàries al Txad estimen que es necessiten 33.000.000 de dòlars per proporcionar ajuda d'emergència a unes 150.000 persones desplaçades en els propers sis mesos. 
 
A més del Txad, altres països veïns com Camerun, la República Democràtica del Congo, i en menor mesura, la República del Congo, també estan cada vegada més afectats per l'impacte de la crisi humanitària a la República Centreafricana.