República Centreafricana: 5 coses que hem après sobre la desnutrició

A mesura que la crisi a la República Centreafricana anava avançant, els nostres especialistes en nutrició van començar a preocupar-se.
 
Sabíem que la majoria de les famílies no podien sembrar els seus cultius, i que el preu dels aliments bàsics com l'arròs havia augmentat fins a un 25%. Les famílies desplaçades tenien escàs accés a aigua i sanejament, i un terç dels centres de salut havia estat destruït.
 
Ens sorgien un munt de preguntes: Quants nens patien desnutrició aguda i necessitaven tractament? Quines àrees remotes eren les més afectats per la desnutrició? Per respondre-les necessitem dades gairebé impossibles d'aconseguir en un país on les carreteres, quan existien, estaven bloquejades per barricades armades i tallades pels combats.
 
Per obtenir la informació, vam realitzar el que anomenem una enquesta SMART, un estudi de camp simplificat dissenyat per donar una instantània de la situació sobre el terreny. Del juliol al novembre de l'any passat, 120 recol·lectors de dades van entrar en prop de 9.500 cases per pesar i mesurar els nens menors de 5 anys i parlar amb les seves famílies. Els enquestadors volien esbrinar tant el nivell de desnutrició en cadascuna de les 16 prefectures de la República Centreafricana, com l'índex de morts i la cobertura de vacunació contra el xarampió.
 

RepÚblica Centreafricana: malària, infeccions i diarrea, els enemics dels infants

Això és el que vam aprendre amb l'enquesta:

  1. La desnutrició crònica ha superat el llindar d'emergència del 40% en 7 de les 16 prefectures del país i a la capital, Bangui. Aquest és un problema important, perquè el retard del creixement és irreversible i pot tenir un enorme impacte en el desenvolupament d'una nació. Un nen amb retard del creixement no només és molt baix per la seva edat, també pot patir d'atròfia en el desenvolupament del cervell i de la seva capacitat cognitiva, el que mina el seu rendiment a l'escola i les seves oportunitats futures.
  2. Les taxes de desnutrició aguda greu no són tan dolentes com ens temíem. No obstant això, 7 prefectures tenen més d'un 2% d'infants amb desnutrició aguda greu en comparació amb les 2 prefectures que vam registrar el 2012. Aquests nens necessiten un millor accés als serveis de nutrició per protegir la seva vida i la seva salut futura.
  3. La crisi ha estat una autèntica "assassina". La mortalitat està per sobre dels nivells d'emergència *en 11 de les 16 prefectures, així com a Bangui. Un augment significatiu des del 2012. El conflicte armat ha augmentat la taxa de mortalitat d'adults, però per als nens menors de 5 anys els majors assassins no han estat les bales, sinó la malària, les infeccions respiratòries i la diarrea. Els seus petits cossos debilitats per la desnutrició es veuen obligats a lluitar per combatre aquestes malalties, i la combinació és sovint mortal, especialment a les zones on les clíniques es van tancar a causa de la violència.
  4. Estem fent progressos en els serveis d'immunització sistemàtica, però és difícil arribar als nens a les zones més remotes. Mentre que un nen a la capital, Bangui, té més del 80% de probabilitats de rebre vacunes o suplements vitamínics, un nen a Vakaga, a l'extrem nord del país, només té una probabilitat del 30%.
  5. Encara necessitem més informació sobre els nens més vulnerables. Els enquestadors no han pogut arribar a moltes famílies desplaçades que han fugit de la violència o enclavaments on les poblacions minoritàries estan assetjades pels grups armats. Una segona enquesta d'SMART començarà aquest mes de març i esperem que pugui demanar moltes més dades sobre la situació dels infants que viuen en aquests llocs.
 
* Els nivells d'emergència es defineixen com dues morts per dia per cada 10.000 persones
 
L'enquesta SMART la portem a terme des d'UNICEF en col·laboració amb el Ministeri de Salut, el Ministeri de Planificació i l'Institut d'Estadístiques, Estudis Econòmics i Socials de la República Centreafricana.