República Centreafricana: 2 de cada 5 infants sense assistència vital

Es compleix un any de l'esclat de violència extrema que va sacsejar la República Centreafricana i 2 de cada 5 nens que necessiten urgentment el suport d'UNICEF segueixen sense rebre ajuda humanitària vital.

Des d'UNICEF denunciem que la greu manca de finançament i la inseguretat, com per exemple les barricades a les carreteres, els saquejos i els atacs contra treballadors humanitaris, han deixat sense accés als serveis essencials de salut, aigua, educació i protecció als infants que esperaven ajudar aquest any.

República CentrEaficana: los niños ya no están en los titulares

"Els nens a la República Centreafricana ja no apareixen als titulars, però més de 2,5 milions segueixen vivint en una por constant", explica Manuel Fontaine, Director Regional d'UNICEF per a l'Àfrica Occidental i Central. "Tenen molt poc accés als serveis essencials i depenen totalment de l'ajuda humanitària. Mentre ens preparem per celebrar l'Any Nou, hem d'aprofitar l'oportunitat per donar un futur millor als nens de la República Centreafricana".

Com que aquest any s'ha rebut menys de la meitat dels fons d'emergència necessaris, ja que l'accés humanitari ha estat limitat a causa de la violència, des d'UNICEF hem hagut de fer grans esforços per oferir l'assistència vital que les comunitats necessiten.

  • 620.000 persones no van poder rebre atenció mèdica ni medicaments bàsics
  • 250.000 persones no van tenir accés a fonts millorades d'aigua
  • 33.000 nens no van ser vacunats contra el xarampió
  • 5.000 nens menors de cinc anys greument desnodrits no van rebre tractament.

República CentrEafricana: un INFANT VA SER ASSASSINAT o mutilaT toTs Els dIEs deL 2014

En el moment més àlgid de la crisi, la lluita i els enfrontaments generalitzats van obligar a prop de mig milió de infants a abandonar les seves llars. El conflicte ha destrossat les comunitats de tot el país, deixant un rastre de destrucció i el col·lapse dels serveis bàsics. Una mitjana d'almenys un nen va ser assassinat o mutilat tots els dies d'aquest any a la República Centreafricana. Els grups armats van reclutar una xifra propera als 10.000 nens.

"Darrere de l'horror de la violació i l'assassinat hi ha molts mestres, vacunadors, treballadors socials i metges en la primera línia de batalla que s'arrisquen cada dia en pro dels nens", explica Manuel Fontaine. "Sense suport, el seu treball per salvar vides està amenaçat, i és molt possible que es facin malbé la major part dels progressos assolits aquest any."

Juntament amb les autoritats i els aliats locals, des d'UNICEF hem pogut prestar serveis essencials a milers de famílies necessitades. Prop d'1,4 milions de persones van rebre medicaments; més d'1 milió d'infants van ser vacunats contra la poliomielitis; aproximadament 550.000 mosquiteres van ser distribuïdes per protegir les famílies contra el paludisme; i més de 22.300 nens amb desnutrició greu van rebre rebre tractament terapèutic.

República CentrEafricana: la crisi s'amplIa als paÏsOs veÏns

Alhora, la crisi s'està ampliant al llarg de les fronteres. En els últims 12 mesos, la violència ha generat 188.000 nous refugiats que han fugit als països veïns, com el Camerun, el Txad, Congo i la República Democràtica del Congo. Més del 80% de les persones que fugen de la violència a través de les fronteres són infants i dones. A més, prop de 430.000 persones que han fugit de les seves llars segueixen desplaçades dins de la pròpia República Centreafricana. Més de 16.000 persones de les poblacions minoritàries es mantenen assetjats en enclavaments envoltats per grups armats.

Des d'UNICEF fem una crida per 58 milions d'euros per dur a terme el 2015 els seus programes d'emergència a la República Centreafricana; l'objectiu és reconstruir els serveis socials, protegir els civils, involucrar les comunitats per fomentar la reconciliació i promoure la pau.

Ajuda els infants de la República Centreafricana.