Què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible i per què canviaran el teu món?

Moltes coses poden canviar en el teu món en 15 anys. Pots haver format una família o es pot haver ampliat la que ja tens. Pots haver aconseguit el treball dels teus somnis o pots, per fi, haver fet aquest viatge amb el qual tant has fantasiat.

Esta nueva Agenda será más ambiciosa que la anterior, que incluía los Objetivos de Desarrollo del Milenio, y recogerá 169 metas, englobadas en 17 Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS). A todas las naciones les toca comprometerse con esta Agenda universal de acciones que pueden convertir el mundo en un lugar mejor para los niños.  

Però, segons els especialistes, per aconseguir totes aquestes metes, has d'haver passat per un procés de reflexió i haver posat en marxa un pla d'acció per assolir cada un dels teusobjectius.
 
Un procés de reflexió similar, però a nivell global, culmina aquesta setmana a l'Assemblea de Nacions Unides. Representants de tots els països del món es reuniran entre el 25 i el 27 de setembre per aprovar l'Agenda 2030 i donar el tret de sortida a una sèrie de canvis que definirancom serà el món en 15 anys.
 
Com aconseguim un món més igualitari entre homes i dones? Què fem per reduir la pobresa infantil? Com aconseguim assegurar l'accés a l'educació per a tots els infants? Què necessitem per acabar amb la malària o la tuberculosi? Les respostes a totes aquestes preguntes seran les que marcaran l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Les metes ja estan escollides, ara toca que ens posem en marxa.
 

PeR QUè eLS ODS PoDEN CAnvIAR el TeU MóN?

Els 17 Objectius de Desenvolupament Sosteniblei les 169 metes tracten de completar el que els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni no van aconseguir i d'estimular l'acció dels governs en els propers 15 anys en àrees molt importants per als nens i les nenes.

En termes d'infància, per exemple, s'aposta per posar fi a la mortalitat entre nadons i nens menors de cinc anys en els propers 15 anys. Es proposen, també, mesures per acabar amb totes les formes de desnutrició abans del 2030.

Un altre dels objectius és protegir tots els infants de laviolència, l'explotació i l'abús; eradicar el matrimoni infantil, la mutilació genital femenina i altres pràctiques nocives; eliminar el treball infantil en totes les seves formes, així com garantir que tots els nens i les nenes accedeixin i romanguin en el sistema educatiu.

Una agenda ambiciosa però plausible, que canviarà el món per a tots!

com CAnviaRaN ESPAnyA eLS ODS?

Els governs del món, inclòs el d'Espanya, hauran d'aplicar l'Agenda 2030 en les seves polítiques domèstiques i de la cooperació internacional per assolir els 17 ODS i les 169 metes, i generar així millors oportunitats i benestar per a tothom. Tots els governs hauran d'adoptar mesures per complir els objectius.
 
A Espanya, per exemple, li tocarà treballar dur per aconseguir les metes que proposa l'Agenda en termes de pobresa, educació, gènere o cooperació al desenvolupament. Demà, al costat d'Oxfam Intermón presentem un full de ruta amb mesures perquè el govern espanyol pugui avançar amb èxit cap a aquestes metes.
 
Conèixer els ODS i demanar al teu govern que treballi per complir les seves metes és responsabilitat de la ciutadania activa, per això pots seguir l'aprovació d'aquesta nova Agenda 2030 en les nostres xarxes socials. Si entre tots aconseguim que es posi en marxa, t'imagines com serà el teu món el 2030?
 
Post escrit per Aida Sánchez, community manager d'UNICEF Comitè Espanyol