Protegir la infància de les malalties en els campaments de refugiats de Kenya

Per Manuel Moreno, Especialista en Comunicació de UNICEF Kenia

És molt d'hora en els refugis del campament de Hagadera, en el nord-est de Kenya, iMohamed Shorie ja està treballant com apromotor d'higiene, envoltat de tres famílies del Bloc B 0C. En el que sembla només qüestió de segons, han arribat almenys 20 persones més, la majoria dones i nens, interessats a escoltar el que diu.

Amb l'ajuda d'un nen de la comunitat, Mohamed demostrala importància de mantenir unes bones pràctiques d'higiene, en particular el rentat de mans amb sabó en moments molt concrets: després d'anar al bany i abans de menjar o preparar el menjar. Hi ha un total de 73 promotors locals de salut com Mohamed, treballant amb CARE, ONG aliada d'UNICEF, repartits entre els tres campaments que formen *Dadaab: Hagadera, Ifo i Dagahaley.

LA IMPORTÀNCIA DE LA HIGIENE EN LA LLUITA CONTRA ENFERMETATS

Una mitjana d'1.300 refugiats somalis arriba diàriament a Dadaab, a 100 quilòmetres de la frontera. La població total de Dadaab ha superat les 400.000 persones i l'amuntegament, la deterioració de les condicions essencials i les malalties poden guanyar una forta presència i estendre's ràpidament entre tota la població si no es realitzen activitats de sanejament i higiene. Amb la finalitat d'evitar-ho, UNICEF ha engegat en els campaments i en els seus voltants, a través de CARE, activitats depromoció del sanejament i la distribució de subministraments relacionats amb l'aigua, dirigides a 90.000 persones. Fins avui, gairebé 11.000 persones han rebut missatges de promoció de la higiene, pastilles de sabó i bidons per a l'emmagatzematge segur de l'aigua. S'ha demostrat que les bones pràctiques d'higienei el rentat de mans redueixen la incidència de malalties com la pneumònia, el tracoma, la sarna, les infeccions de la pell i els ulls, i les malalties diarreiques com el còlera i la disenteria. L'aparició de qualsevol d'aquestes malalties en els campaments amuntegats significaria una doble tragèdia per els qui ja sofreixen per una crisi humanitària profunda i creixent.

UN REFUGIAT AJUDA A CENTENARS D'ELLS
A Hagadera hi ha 126 blocs en els quals s'han registrat per viure més de 125.000 refugiats. Mohamed, de 22 anys, és un d'ells. Viu amb la seva mare, pare, tres germans i dues germanes en el bloc A3. Tots ells es trobaven entre les primeres famílies somalis que van arribar durant la guerra civil de Somàlia en 1992. Mohamed no pot recordar a quantes famílies ha arribat durant els dos anys en què ha treballat com a promotor de salut, però ho fa a una mitjana de 12 cases al dia. Malgrat la demanda de la seva ajuda, és conscient de la importància de passar un temps amb les famílies i de fer un seguiment periòdic perquè el missatge sigui més eficaç. "Anem a poc a poc, a poc a poc... Veus! És com en el col·legi, tens l'escola primària i secundària, no s'aprèn tot alhora i, per descomptat, no canvia el teu comportament en una nit. Ens mobilitzem i li diem a la comunitat com detenir les malalties... i inshallah (si Déu vol) tindrem èxit", assegura.
 
ARRIBANT ALS MÉS VULNERABLES
Una de les refugiades que es beneficia d'aquestes accions és Ayan Abderramán. Ayan, de 26 anys, és mare d'una nena i un nen, de sis i cinc anys respectivament. Van arribar aquí fa quatre mesos procedents de de Mogadiscio, fugint de la guerra i la gana en un comboi de cinc cotxes. Després de tres setmanes de perills en la carretera, Ayan va rebre una targeta d'identificació de refugiada que li permet rebre aliments dues vegades al mes, així com articles de cuina, mantes i productes sanitaris. "Hem estat amb promotors de salut més de tres vegades i tractem de seguir els seus consells. És (la higiene) un missatge bo perquè significa que ens estem desenvolupant", explica Ayan.UNICEF ja ha proporcionat 5.000 pastilles de sabó, més de 2.150 bidons d'aigua potable, 4.000 galledes amb tapa per mantenir l'aigua neta, 100.000 pastilles de clor per a la desinfecció de l'aigua en la llar, i vuit bidons de clor en pols per mantenir les fonts d'aigua."Això és només el suport inicial, el primer enfocament, però volem millorar moltes àrees, incloent la formació dels promotors de la higiene", assenyala John Obisa, d'UNICEF, que lidera la iniciativa sobre canvi d'hàbits. A més, UNICEF se centra a garantir la seguretat de l'aigua en les llars. "L'aigua està ja tractada, però com la gent tira els bidons a la terra hi ha moltes possibilitats de contaminació. És una pràctica que els equips intenten que canviï i, mentre, promouen la desinfecció periòdica dels bidons", afegeix Obisa. Entre altres projectes, UNICEF ha instal·lat punts d'aigua per arribar als refugiats que van a peu des de la fronteraal llarg de les tres rutes principals de Dadaab, en col·laboració amb el Consell Danès per als Refugiats. Solament aquesta contribució ha garantit que fins avui s'hagin subministrat20.000 litres d'aigua potable a uns 1.670 refugiats en trànsit, aconseguint el requisit mínim diari de 15 litres per persona. UNICEF també recolzarà la creació de vuit pous addicionals en els campaments de refugiats de Daadab, la qual cosa beneficiarà a uns 100.000 refugiats. Aquesta combinació de subministraments i educació sanitària pot suposar una barrera fonamental a les malalties a mesura que més i més persones es veuen afectades per l'empitjorament de la situació a Somàlia i la sequera de les regions afectades de Kenya.