Níger: empitjora la crisi alimentària, els infants els més afectats.

Chris Tidey, Especialista en Comunicació d'UNICEF, va viatjar a Níger per avaluar la situació que estan vivint les famílies, especialment infants i dones, a la regió del Sahel degut a la intensificació de la crisi alimentària.

Post de Chris Tidey

Caminant per la sala de vigilància intensiva, em crida l'atenció lasobrecàrrega sensorial-crits d'infants procedents de totes les direccions, l'enrenou del personal mèdic al meu voltant i un esgotador calor que sobrepassa els 40 graus. Aquest és el Centre de Rehabilitació Nutricional Intensiu (CRENI) situat al poble de Madarounfa, al sud-est de Níger, un hospital on es tracta els infants menors de 5 anys de desnutrició aguda greu. He estat aquí abans, però d'alguna manera això ha canviat. Excepte l'estructura de l'edifici i les cares familiars dels metges i infermeres, és un lloc completament diferent, gairebé irreconeixible. Quan vaig estar aquí fa tres mesos, només hi havia sis nens rebent tractament per la desnutrició aguda greu. A dia d'avui, les 28 llits de l'hospital estan ocupades. És un reflex de l'agudització de la crisi en tota la regió africana del Sahel, on la sequera, les males collites i l'augment del preu dels aliments han deixat a 1 milió de nens en risc de mort per desnutrició.

Las històries de Habibou y Aboubakar, greument desnodrits

Amb només quinze mesos,Habibou està greument desnodrit, pateix de malària, anèmia i deshidratació. La seva fràgil cos cobert de lesions fa un enorme esforç per respirar. Habibou pesa 4,5 kg, un nen de la seva edat i alçada hauria de pesar almenys 10 kg. La seva mare el va portar aquí fa tres dies des de Nigèria preocupada perquè havia deixat de menjar i tenia molta febre. No recordo haver vist mai a un nen tan malalt. Després conec Aboubakar Oumar, de 13 mesos, queestà rebent tractament per la desnutrició aguda greu, una infecció diarreica i diverses lesions. Quan va arribar al centre mèdic el mes passat, pesava 5,3 kg. Des de llavors, ha guanyat 0,5 kg a través d'un règim de llet terapèutica subministrada per UNICEF. "Aboubakar és malalt, perquè no tenim prou aliments per menjar al nostre poble. Vaig haver pagar 1.000 francs per portar a aquí en moto des de Nigèria", comenta la seva mare, Hassia. Aboubakar és el menor dels seus quatre fills, dels quals dos ja van morir.

Augmenta el nombre de casos de desnutrició greu

El gener de 2012, hi va haver 77 ingressos en el CRENI de Madarounfa per al tractament de complicacions relacionades amb la desnutrició aguda greu. Al març, el nombre d'ingressos va augmentar fins als 177. D'acord amb experts de l'ONU, les sequeressuccessives el 2005, 2010 i aquest any, juntament amb lacreixent inseguretat a la regió, estan empenyent a les famílies a la vora de l'abisme. Uns 15 milions de persones s'estan veient directament afectats. Al Níger, més de 5 milions de persones s'enfronten a l'escassetat d'aliments, aproximadament el 35 per cent de la població total del país. UNICEF i els seus aliats estimen que prop de 394.000 nens al Níger hauran de ser tractats per desnutrició aguda greu aquest any.

La crisi està lluny d'acabar

Amb la intensificació de la crisi, està augmentant el nombre de famílies que es veuen obligades a desplaçar-se en busca de menjar i feina. UNICEF està augmentant la capacitat dels centres d'alimentació terapèutica per tractar la desnutrició aguda greu. També està ampliant l'accés a aigua potable i sanejament per evitar la propagació de malalties. Els programes d'UNICEF assisteixen a les dones i infants desplaçats i donen suport a programes de salut per millorar la higiène bàsica i les pràctiques de nutrició. UNICEF i els seus aliats apel.len a la comunitat internacional a mobilitzar tots els mitjans necessaris per respondre a aquesta crisi i evitar una catàstrofe per als infants.